kapat

13.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şok teklifle fırladı dedikoduyla indi
Borsa, GSM ihalesine 2.5 milyar doların üzerinde teklif verilen İş Bankası ile yükseldi. Başbakan Ecevit'in sağlığı konusundaki söylentilerle geriledi.

GSM lisansı ihalesinde beklenenin üzerinde 2.5 milyar dolardan fazla teklif verilmesi para ve sermaye piyasasalarında önce bir şok yarattı. Ardından da heyecanlı alım dalgası getirdi. Borsa, teklifi veren İş Bankası hisselerinin yüzde 10'luk değer artışıyla yükseldi. İkinci seansta 17.200 puana kadar çıkan endeks, borsa salonlarından Başbakan Ecevit'in sağlık durumu ile ilgili çıkan söylentilerle yeniden geriledi. Günü yüzde 2.08 oranında, direnç noktası olan 17 bin puanın altında 16.902 puandan tamamladı.

İŞLEM HACMİ REKORU
Borsada dün Tüpraş hisselerinin Toptan Satışlar Pazarı'nda (TSP) satışı nedeniyle işlem rekoru kırıldı. Gün içi işlemlerde hacim 759 trilyon oldu. 673 trilyonluk Tüpraş satışı ile birlikte hacim 1 katriyon 432 trilyona, dolar bazında 2 milyar 426 milyon dolara çıktı. Önceki rekor 17 Ocak'ta 2.2 milyar dolardı. Dün Tüpraş hariç, işlem hacmini yüzde 25'i İş Bankası hisselerinde gerçekleşti.

TÜPRAŞ'TA RÖTAR
Bu arada dün işlemlere başlaması beklenen Tüpraş'ta bir günlük rötar oldu. Aracı kurumların müşterilerine hisse senetlerini tahsis edememelerinden dolayı, Tüpraş'ın sırası dün açıklamadı. İşlemler bugün başlayacak.

HEYECANLI GÜN
Borsa, günlerdir üzerinde spekülasyon yapılan Başbakan Ecevit'in sağlığı konusundaki iyi haberlerle moralli başlangıç yaptı. İlk seansı 16.823 puandan tamamladı. İkinci seansın başlarında GSM ihalesine katılan konsorsiyum üyelerinin zarflarını açılmasıyla hareket başladı.

İş Bankası-İtalyan Telecom zarfının açılmasıyla bu teklifin üzerine çıkılamayacağı tahminini yapan piyasa, diğer konsorsiyumlara katılan halka açık hisselerde satışa geçti. İş Bankası 30 bin lira civarında sabit dururken, endekste ağırlığı olan diğer holding hisselerinin değer kaybına uğraması, endeksi geriletti. Ancak daha sonra İş Bankası'ndaki yoğun alımlar borsayı 17 bin 200 puana kadar çıkarttı. İş Bankası ile birlikte Turkcell'de iştiraki bulunan Yapı Kredi de yüzde 8 değer kazandı.

Seansın sonlarına doğru borsadan çıkan "Ecevit'in sağlık durumu kötü" söylentileri satış getirdi. Yüzde 4'e yakın yükselen endeks, kısa sürede gerileyerek 16.902 puana indi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır