kapat

13.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
40 günde 4.9 milyar $
1.260 milyon dolar Petrol Ofisi'den, 1.125 milyon doları Tüpraş'tan ve 2.525 milyon doları GSM'den olmak üzere toplam 4.910 milyon dolarlık 40 günlük özelleştirme, 4 milyar 6 milyon dolarlık 15 yıllık özelleştirmeyi geride bıraktı.

Yaklaşık 1.5 yıllık aradan sonra başlanan büyük özelleştirmeler ile 40 günde 4.9 milyar dolarlık satışa ulaşıldı. Bu rakam geçmiş 15 yılda ulaşılan 4 milyar dolarlık özelleştirme gelirini bile geride bırakıyor. Üç büyük ihale ile sağlanan bu sonuç ekonomik programda hedeflenen özelleştirme gelirlerinin tutturulacağı inancını güçlendiriyor. Programda 5.2 milyar doları Özelleştirme İdaresi olmak üzere toplam 7.6 milyar dolarlık özelleştirme satışı hedeflenmişti. 3 Mart'ta Petrol Ofisi 1 milyar 2.60 milyon dolara alıcı buldu.

Tüpraş'ın yüzde 27'sinin halka arzından 10 Nisan tarihinde 1 milyar 125 milyon dolar para devletin kasasına girdi.

Üçüncüsü de sürpriz bir şekilde cep telefonu ihalesinde 2 milyar 525 milyon dolarlık rakama ulaşılması oldu. Ayrıca 2.525 milyon dolarlık satışın yüzde 17'lik KDV'si olan 429.25 milyon dolar (yaklaşık 255 trilyon) Maliye'nin kasasına doğrudan gelir olarak gidecek.Tam olarak 3 Mart-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen üç ihalede 4 milyar 910 milyon dolarlık bir rakama ulaşıldı.

Dün özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova 1984-1999 yıllarını kapsayan 15 senede 113 satıştan toplam 4 milyar 6 milyon dolarlık gelir sağlandığını açıkladı.

Bayar'ın açıklaması
2000'de 3.1 milyar doları nakit olmak üzere 5.2 milyar dolarlık özelleştirme hedefleyen Özelleştirme İdaresi (ÖİB), hedefe ulaşılacağı ve hatta üzerine çıkılacağı konusunda hayli iyimser gözüküyor. ÖİB Başkanı Uğur Bayar, "Türkiye programın ilerisindedir. IMF'ye verilen performans kriterlerinin önündedir" dedi.

Uğur Bayar, Tüpraş hisselerinin halka arzını değerlendirirken, "Halkımız hemen kârı görüp hisselerini satmamalı, daha orta ve uzun vadeli bakmak lazım" dedi. Bayar, Tüpraş'ın halka arzında iskonto oranını sonuna kadar kullandıklarını ifade ederek, "Halka arzın ruhunda iskonto var. İnsanlar para kazandıklarında bundan sonraki halka arzlara daha büyük bir heyecanla bakarlar" şeklinde konuştu.

TÜRK TELEKOM'UN SATIŞI
UĞur Bayar, Türk Telekom'un yüzde 20'sini satın alana belli oranda yönetim hakkı verilmesi gerektiğini, aksi takdirde satışın zor olacağını söyledi. Bayar, "Türk Telekom hisselerinin yüzde 20'sinin blok satışına ilişkin çalışmalar tamamlanmak üzere. Yalnız 'satış azınlık hissesidir, ona kontrol vermeyeceğiz' gibi beyanatlar okuyorum. Eğer Telekom'un yüzde 20'si için belli bir yönetim hakkı tanınmazsa o yüzde 20'ye kimse gelmez. Çekirdek hisse yatırım değil" diye belirtti. Bayar, bir süre önce çıkarılan Telekomünikasyon Yasası'nın da Telekom'u özerk bir şirket haline getirmek amacını taşıdığını vurguladı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır