kapat

13.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İtalya, peyniri için ayaklandı
İtalyan sivil toplum örgütleri, Parmesan peynirinin poşete sokulmasına karşı çıkıyor

Avrupa Parlamentosu'nun, marketlerde açık olarak satılan gıda maddelerine yasak getirmesi, İtalya'yı ayağa kaldırdı. Yasak, birliğe üye olma sürecindeki Türkiye'de "peki kokoreç, döner ne olacak" tartışması başlatırken, AB üyesi İtalya'da sivil toplum örgütleri ve üreticiler ünlü peyniri için gerekirse boykot yapmayı planlıyor.

İtalyanların ünlü peynirleri "Parmesan"nın, açıkta satılıyor olması, Avrupa Parlamentosu'nun çıkardığı yeni yasaya ters düşerken; kabul edilmesi beklenen yasa ile bundan sonra açıkta satılan gıda malzemelerinin poşetlerde, ambalajlı ve etiketli olarak satılması gerekiyor.

AP'nin kararına, İtalya'da tepki yağarken; gazetelerde yer alan yorumlarda, "Bundan sonra marketlerde nasıl peynir seçebileceğiz. Etiketleri anlamak için de kimya ve biyoloji bilmeniz gerekir" denildi.

Yeşiller Partisi'nden parlamenterler de yaptıkları açıklamalarda, AP içinde gerekli mücadeleyi vereceklerini belirterek, "Evlerimizdeki peyniri savunacağız" dediler. Haberlerde, gerekirse AP'nin aldığı kararın, boykot edileceği bildirildi.

Avrupa Birliği'ne üye olma sürecindeki Türkiye'de de sokakta ve açık olarak satılan kokoreç, döner gibi yiyeceklerin ne olacağı tartışması başlamıştı. Özellikle kokoreççilerin tepki gösterdiği yasak, "adetler rafa mı kalkacak" polemiğine yol açtı.

AA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır