Oysa, erken teşhis, dengeli beslenme ve spor yoluyla bu hastalıktan kurtulma şansı yüzde 75.
Hastalığa karşı en etkili silah 'erken teşhiş'. Bilimadamları, 40 yaşından itibaren insanların kendilerini kontrol ettirmeye başlamasını öneriyor. Ailede kanserli biri varsa kontrollere 30 yaşında başlanması öneriliyor. Rahim ve yumurtalık kanserinin de bağırsak kanseriyle genetik olarak bağlantılı olduğu da unutulmamalı. Kolonoskopi yöntemiyle de net bir fikir edinebilmek mümkün. Beslenme konusunda da uzmanlar bol meyve, sebze, az yağlı ve bol lifli besinler öneriyor. Spor, özellikle koşu, bağırsak kanserinin etkilerini azaltma konusunda birebir.
1: Bağırsakta sıralanan hücreler çok aktiftir. Sürekli olarak bölünerek polipleri oluştururlar. Bu polipler bir süre sonrda büyümeyi durdurur. Ancak, poliplerin küçük bir bülümü büyümeyi sürdürür.
2: Polipler, çeşitli genetik dönüşümlerle kanser tümörleri halini alır. Tümörler büyüdükçe daha fazla dönüşüm geçirir ve kolonu çevreleyen kas duvarını delmeye başlar.
3: Kas duvarlarını delen habis hücreler, kanser kan ve lenf hücrelerini ele geçirir. Bu hücreler, akciğer ve mide gibi öteki organlara da yayılabilir.