kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NECATİ DOĞRU(ndogru@sabah.com.tr )


Fütursuzca!

Her şeyi gevşeklikle, gayretsizlikle, hımbılca, uyuşuk seyrediyor, umursamaz, aldırmaz fütursuzlukla gerçekleri gizliyorlar.

Her konuda...

Ve patates konusunda...

Nevşehir ve Niğde'de üreticinin elinde patates kalınca, patates güzeli seçelim, kebap yerine patates yiyelim, Cumhurbaşkanı Demirel'in önüne patates çuvalı koyup fotoğraf çektirelim, Başbakan Ecevit Bakanlar Kurulu toplantısına giderken ona patates unuyla yapılmış ekmek ikram edip ayaküstü gösteri yapalım.

Üfürükten gösteri yapmaktalar.

Ve fütursuzca....

Gerçekleri gizlemekteler...

Nevşehir ve Niğde'de patates köylüleri, üretimi yanlış yapmaktalar. Bu yüzden Niğde'nin Nevşehir yönüne düşen toprakları ile Nevşehir'in Derinkuyu, Ürgüp, Acıgöl kazalarının toprakları ölmek üzere... Geçen yıl Nevşehir Belediyesi, kentin içme suyu sorununa çözüm bulmak için artezyen kuyusu açtırdı, bulduğu su aşırı nitratlı çıktı. Çünkü Niğde'nin ve Nevşehir'in patates üreticileri, korkunç yanlış gübreleme yapmaktalar. Gübrenin nitratı dip sularını zehirlemekte ve toprağı da öldürmekteler.

***

Tarlaları gereksizce, bilinçsizce, bilgisizce aşırı sulamaktalar ve aşırı sulama yüzünden, toprak altı su havzalarına büyük yüklenme yapmaktalar. 10 yıl önce Nevşehir ve Niğde'de 90 metreden su çıkarken, şimdi suya bulabilmek için 200 metre aşağılara inmek gerekmekte...

Bilinçsizce aşırı gübreleme...

Bilgisizce aşırı sulama....

Patatesleri şişirmekte...

Fakat kazanan kalitesizlik olmakta...

Üretilen patates, içindeki su oranı yüksek, nişasta oranı düşük, yenilemez, dağılan, dışarıya ihraç edilmeyen bir alınteri zaiyatı olarak kalmakta. Hem patatesler elde kalmakta ve hem de aşırı sulama, aşırı gübreleme yüzünden Niğde'nin ve Nevşehir'in patates ekilen tarlalarında verim korkunç düşmekte.

10 yıl önce dönümden...

12 ton verim alınabiliyordu.

Bugün 5 ton alınabiliyor...

***

Fakat patates konusunda halktan gerçeği gizliyorlar. Cumhuriyetin 75. yılını kutladık. Tarım Bakanlığı'nda onbinlerce insan çalışmasına rağmen 75 yılda Türkiye'nin geliştirdiği bir patates tohumu yok. Niğde'nin ve Nevşehir'in tarlalarına ekilen patates tohumu Hollanda'dan ve diğer birkaç Avrupa ülkesinden getiriliyor. Fakat genelde kötü tohum geliyor ve bu tohumdan üretilen patates de kötü ve ancak hayvan yemi olabilecek kalitede oluyor. Patates üreticisi, ağır bir tohum sömürüsü altında bulunuyor.

Su oranı yüksek...

Nişasta oranı düşük...

Kızartırken yağı fazla emiyor.

Aşırı hormonlu...

Haşlarken dağılıyor...

Lezzeti saman gibi, tatsız...

Ve maliyeti yüksek...

Hollanda patates çiftçisi nişasta oranı yüksek, su oranı düşük, hormonsuz, kızartırken az yağ emen, haşlarken dağılmayan patatesin kilosunu sözgelimi 15 bin liraya mal edebiliyor, bizim Nevşehirli ve Niğdeli patates üreticisi ise hormonlu, su oranı yüzde 80, kızartırken 4 misli fazla yağ emen, haşlarken dağılıveren patatesini tarlada 40 bin liraya mal ediyor.

Hem pahalı, hem kalitesiz...

Hem dışarıya ihraç edemiyor...

Hem ihtiyaçtan fazla üretiyor.

***

Tarım Bakanlığı'nın onbinlerce çalışanı var, bugüne kadar Niğdeli ve Nevşehirli patates üreticilerinin sorununa bilimsel olarak eğilinmedi. Patates fazlası olduğu yıllarda; üç kez 1976'da, 1986'da ve 1993'de üretim fazlasını devlet satın aldı, üreticiyi geçici olarak mutlu etti, kara delik yaratıp faturayı şehirli halka yükledi. Fakat bugüne kadar Niğde'nin ve Nevşehir'in topraklarının tahlilini yapmadı, toprak desenini çıkartmadı. Elde kalan, satılmayan, hormonlu, kalitesiz patatesin yerine bu topraklarda dışarıya da satılabilecek, ihraç geliri elde edilebilecek hangi ürünler yetiştirilebileceğini bulup üreticiye söylemedi.

Köylüye hiç birşey anlatmadılar.

Sadece oylarını aldılar...

Niğde'de kurulu bir Patates Araştırma Enstitüsü var. Bugüne kadar hiçbir öneri getirmedi, hiçbir teşhiste bulunmadı. Patates üreticileri bugüne kadar, ne Tarım Bakanlığı'ndan ne de Patates Araştırma Enstitüsü'nden kendilerini etkileyecek hiçbir öneri, teşhis, tespit duymadılar.

Nevşehir'de İl Tarım Müdürlüğü..

7 ilçesinde 7 İlçe Müdürlüğü..

Toplam 234 kişi çalışır...

Mühendisler, teknisyenler...

Niğde'de İl Tarım Müdürlüğü..

5 ilçesinde, 5 İlçe Müdürlüğü...

Burada da toplam 243 kişi çalışır...

Mühendisler, teknisyenler...

Fütursuzca seyrediyorlar...

Ve gerçekleri gizliyorlar.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır