kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ecevit açık oylamaya pek sıcak bakmıyor!
ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın Anayasa değişikliği oylaması açık yapılsın teklifine Ecevit, "Açık oylama teklifi de gizli oylanacak. Ne değişir o zaman" dedi...

CUMHURBAŞKAN-LIĞI satrancında dünün kritik hamlesi Mesut Yılmaz'dan geldi. ANAP lideri yaklaşık 10 gündür partisinde sıkıntı olduğunu kabul ediyor, "bazı kişisel husumetlerden" bahsediyor ve grup kararının alınamadığı Anayasa değişikliği oylamasında arkadaşlarını zorlayamayacağını dile getiriyordu.

Yılmaz dün "Anayasa değişikliği oylamaları açık yapılsın" teklifini ortaya attı. Ankara kulislerinde bu hamle üç değişik şekilde yorumlanıyor:

* Yılmaz rest çekti. "Oylama açık yapılsın, her partinin durumu ortaya çıksın" mesajını verdi.

* Yılmaz Anayasa değişikliğine destek konusunda gerçekten samimi. Bu teklifi partisinin fire vermesini önlemek için yaptı.

* Yılmaz samimi değil. ANAP üzerinde odaklanan Anayasa değişikliği tartışmasını başka yönlere çekmeye çalışıyor.

ECEVİT TEMKİNLİ
Yılmaz'ın çıkışının hemen ardından Başbakan Bülent Ecevit'le görüşme fırsatı buldum. Başbakan "Sayın Yılmaz'ın teklifinden biraz önce haberdar oldum. Henüz üzerinde düşünme fırsatım olmadı" diyor ve ekliyor: "Ama bu Anayasa değişikliği teklifi de gizli oylanacak. Onun için ne değişir bilemiyorum."

Ecevit'in "Anayasa değişikliğinin kabulü yönünde kuşkular artıyor. Teklif Meclis'ten geçmezse bir hükümet krizi beklenebilir mi" sorusuna verdiği cevap ise şöyle:

"Olumsuz senaryolar üzerinde konuşmak istemiyorum. Biz iyiniyetle bu değişikliğin gerçekleşmesi için çalışıyoruz. ANAP içinde bazı sıkıntılar olduğunu söylemiştim. Ama ANAP'ın içişlerine karışmak benim haddim değil."

İRAN YORUMU
Türkiye ve dünyanın gündemi İran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Hatemi yanlısı reformistlerin muhafazakarlara karşı kazandığı büyük zafer. Ecevit de İran'daki sonuçları çok önemsiyor: "İran seçimleri bölge için çok önemli bir gelişme" diyen Başbakan, seçim sonuçlarının Türkiye-İran ilişkilerini de etkilemesini bekliyor:

"İran'la ilişkilerimizin ısınması beklenilebilir. Hizbullah'ı bilmem ama İran'ın PKK'ya verdiği destek biliniyordu. Bazı kamplar vardı, giriş-çıkışlar vardı. İran yönetiminin yeni dönemde bu konuda daha kararlı davranmasını bekliyorum."

Türkiye ve Batı'da tartışılan bir başka konu da HADEP'li 3 belediye başkanı hakkında açılan soruşturma. New York Times, Financial Times gibi gazetelerde çıkan yorumlarda bu olayın Türkiye'nin AB üyeliği sürecini olumsuz etkileyebileceği iddia ediliyor. Başbakan Bülent Ecevit'in etkin uluslararası gazetelerde çıkan yorumlara yönelik değerlendirmesi şöyle:

"AB ülkelerinin karşı karşıya bulunduğu koşullarla bizimki farklı. Türkiye'de bölücü akımların varlığı devam ediyor. PKK, siyasallaşma çabaları çerçevesinde Türkiye'nin AB üyeliğini kullanmaya çalışıyor. Ancak Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü her şeyden önce gelir."

TAYFUN DEVECİOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır