kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yılmaz'dan rest
ANAP Genel Başkanı, "Yeni bir anayasa değişikliğiyle anayasa oylaması gizli olmaktan çıkarılsın" önerisinde bulundu

ANAP Genel Başkanı Yılmaz, "5+5 modeline koalisyon ortakları içinde sadece ANAP'tan tepki var" iddialarının önünü kesmek için "Anayasa değişikliği oylamasının gizli olmaktan çıkarılmasını" önerdi. Bu teklifi diğer liderlere de götüreceğini bildiren Yılmaz, bunun spekülasyonları da önleyeceğini söyledi. Yılmaz şöyle devam etti: "Bir anayasa değişikliği yapılır. Anayasa değişiklikleri açık oyla yapılır. Bunda partiler de grup kararı alabilirler. Partilerin bu konudaki tutumu açıkça ortaya çıkar. Milletvekilleri de grup kararları doğrultusunda oy kullanırlar."

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gizli oyla olabileceğini, ama anayasa değişikliğinin mutlaka gizli oyla yapılmasının zorunluluğu bulunmadığını belirten Yılmaz, "Eğer Meclis bu konuda bir irade ortaya koyarsa zaten bu mesele de çözümlenmiş olur" dedi.

KİŞİSEL TELKİN OLUR
"Burada kamuoyunun unutmaması gereken bir husus da parti liderlerinin anayasa değişiklikleri konusundaki niyetleri, amaçları her zaman milletvekilleri tarafından paylaşılmamaktadır" diyen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu meseleyi ilk defa gündeme getiren kişi benim. Kamuoyu gündemine değilse bile Sayın Cumhurbaşkanı'na ilk defa öneriyi götüren kişi benim. Bu konudaki görüşümü de muhafaza ediyorum. Ama meselenin daha sonra aldığı şekil dolayısıyla şu anda Meclis'te böyle bir anayasa değişikliğinin kabulü şüpheli gözüküyor en azından. Burada, o günkü prosedür içinde, yani anayasa değişikliklerinin gizli oylamaya tabi olması ve grup kararı alınamaması karşısında bizim bu yönde arkadaşlarımıza kişisel telkinde bulunmaktan başka herhangi bir imkanımız söz konusu değildir. Basının ısrarla takdim ettiğinden farklı olarak bana ulaşan bilgiler, diğer siyasi parti gruplarında bu anayasa değişikliğine yönelik itirazların bizim grubumuzdan daha az olmadığıdır. Ama gizli bir oylamada tabii ki bunu tespit etmek mümkün değildir."

"ŞU ANDA ADAY DEĞİLİM"
Yılmaz "Anayasa değişikliğinin açık oylanması konusunda ANAP girişimde bulunacak mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bu konuda bu hafta yeni temaslar yapılacak. Orada diğer liderlere de bu önerimi götüreceğim. Eğer onlar da kabul ederlerse, biliyorsunuz, bu da aynı şekilde bir anayasa değişikliği prosedürüne tabidir."

Mesut Yılmaz, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağının sorulması üzerine "Şu anda daha adaylık söz konusu değil. Biliyorsunuz anayasa değişikliği söz konusu. Anayasa değişikliği ile ilgili bazı güçlükler var. Onu aşmaya çalışıyoruz" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır