|
İçimizde kamera dolaşacak
Tıbbın son mucizesi mikroçipli kapsül, vücudun her yerinde dolaşarak hastalıkları 'görecek'
Glasgow Üniversitesi bilimadamları, yeni bir hap üzerinde çalışıyor. Çok yakında üretimine geçilmesi planlanan bu hap, öyle sıradan bir ağrı kesici ya da ateş düşürücü bir ilaç değil. Toplam 15 milimetre büyüklüğünde olan bu hap, insan vücudunun her milimetresini dolaşacak ve özellikle kanser gibi birçok ölümcül hastalığı henüz başındayken tespit edecek.
Bilgisayar aracılığıyla anında doktorlara bildirilecek olan hastalıklar, kişinin hayatını tehlikeye atmadan tedavi edilebilecek. Böylece özellikle kanser hastalığında çok önemli olan erken teşhis fonksiyonu yerine getirilmiş olacak.
LABORATUVAR GİBİ
Glasgow Üniversitesi'nde Elektronik Mühendisi olan Dr. David Cumming, "hap laboratuvar" adını verdikleri bu minik kapsülün içine mikro kamera yerleştirdiklerini söyledi. Geliştirdikleri yeni kapsülün, benzerlerinden farklı olduğunu belirten Cumming, kapsülün içinde bulunan mikroçiplerin videokamera gibi çalıştığını belirtti.
İnsan vücuduna damar yoluyla verilecek olan kapsül şeklindeki hap, kamera aracılığıyla çekeceği fotoğrafları bağlı olduğu bilgisayara gönderecek.
Böylece kapsülün yerleştirildiği kişinin hastalıkları, doktorlar tarafından hemen fark edilecek ve mümkün olan en çabuk şekilde teşhis edilecek. Bilimadamları, bu yöntemle bağırsak kanseri gibi birçok sindirim sistemi hastalığını, henüz başındayken ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
Glasgow'un yeni hapı, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın astronotların vücut ısılarını ölçmek için kullandığına benzer bir kapsül. İnsan saçından tam 10 bin kat daha küçük mikroçip ve biyo-alıcılar bulunuyor.
NASA DA KULLANIYOR
Ancak araştırmayı yürüten bilimadamlarının şimdilik tek sorunu, kapsülün ne gücüyle insan vücudunda ilerletileceği.
Vücudun içinde geçtiği her noktadan veriler toplayarak bunları bilgisayara iletecek ve görüntülerini alacak olan kapsül, boyutlarına uyacak enerji üreteci ile çalışmak zorunda. Şimdilik iki seçenek var: Pil enerjisi ya da özel bir sıvıdan alınacak kart sistemi enerjisi.
Ayrıca kapsül vücudun içinde minik bir robot gibi dolaşarak hastalık verileri toplayacağı için geliştirilmiş bir bilgisayar programı üzerinde de çalışmaların sürdüğünü belirtiyorlar.
KENDİ KÜÇÜK AMA
Araştırmada görevli bir diğer bilimadamı Prof. Jonathan Copper, "Kapsülün nerelerden geçeceğini ilk düşündüğümüzde, kapsülün boyutlarına göre uzay kadar geniş bir alanımız vardı. Ancak daha sonra vücut içinde birbirine en yakın bölgelerin, araştırma için en uygun yerler olacağına karar verdik" dedi.
Çok küçük boyutları olan gelişmiş teknoloji ürünü kapsülün, işlevlerinin boyutlarının çok üstünde olacağı belirtildi. Teşhis edilmesi en zor olan hastalıkların başında, bağırsak sorunlarının geldiğini belirten Copper, yeni kapsülün bu alanda çok faydalı olacağını belirtti.
Glasgow bilimadamları, geliştirdikleri bu kapsülü piyasaya sürmek için çalışmalarını sürdürüyor.
DIŞ HABERLER
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|