kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeni RTÜK yasa taslağı hazırlandı
Koalisyon ortakları, dün yeni RTÜK yasa taslağı üzerinde çalıştı. Taslak, liderler zirvesinde görüşüldükten sonra son şeklini alacak.

Yeni RTÜK taslağına göre, RTÜK üyeleri Meclis tarafından seçilecek ancak, üye yapısı değiştirilecek. Yeni düzenlemede, üzerinde durulan en ciddi öneri, siyasi partilerce 5, yargı kuruluşlarınca 4 adayın RTÜK üyesi olarak seçilebilmesi.

Bir başka değişiklik ise, TV izninin banka izni gibi zor şartlara bağlanması. Doğrudan ekran karartma ise 2 şarta bağlanıyor. Vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin birliğini bozucu bölücü, irticai yayınlar ile ticari çıkarlar uğruna yapılan yayınlara doğrudan 1 yıla kadar kapatma cezası verilebilecek. Ancak, bu 2 gerekçe dışındaki iddialarla ilgili kademeli ceza uygulaması olacak. Kademe uygulaması şöyle işleyecek:

1. Suç unsuru hangi programda saptanmışsa, o programa yayın yasağı konacak. Yasak boyunca o program başka bir adla bile yayınlanamayacak.

2. Hülle yoluna gidilirse bu kez yayıncıya da yasak gelecek. Doğrudan yayıncıya da programıyla birlikte yayın yasağı konabilecek.

3. Bu aşamada para cezası devreye girecek. 150 milyar liraya kadar ceza kesilebilecek.

4. Program, yayıncı yasağı ve para cezasına rağmen mevzuata aykırı yayınlar sürüyorsa, bu son aşamada kapatma cezası verilebilecek.

RTÜK'ün aşırı harcama ve kadrolaşma eğilimini ele alan ortaklar, RTÜK'ün KİT haline dönüşmemesi için yasaya bir madde ekliyor. Bu çerçevede, RTÜK tarafından Anadolu basınına kaynak aktarılması sözkonusu.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır