kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Baba'nın 3 AS'ı
Demirel'in en büyük yardımcıları: Mehmet Ali Bayar, Feridun Sinirlioğlu ve Hikmet Çetin.. Baba, tüm stratejik konularda onlara danışıyor, zor dönemeçleri onların yardımıyla geçiyor

TÜRKİYE'NİN dış politikasında en stratejik noktaların başında Çankaya Köşkü geliyor. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bu stratejik noktaya son derece etkin ve dinamik bir işleyiş kazandırmış durumda. Bu işleyişte Cumhurbaşkanı'na yardımcı olan 3 isim var: Mehmet Ali Bayar, Feridun Sinirlioğlu ve Hikmet Çetin. Cumhurbaşkanı, 3 önemli danışmanını hiç yahnından ayırmıyor.

ONLARSIZ OLMAZ!
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yapacağı açıklamalarda, ikili temaslarda ve heyetlerarası toplantılarda yapacağı konuşmaları, takınacağı tavırları, bu 3 isimle birlikte değerlendiriyor. Onlardan gelen önerileri süzgeçten geçirip, kendi düşüncelerini de onlarla tartışıp olgunlaştırıyor.

Feridun Sinirlioğlu ve Mehmet Ali Bayar, zaman zaman konuşmalarını kaleme alan, çeşitli gelişmeleri değerlendirip rapor halinde Cumhurbaşkanı'na sunan iki isim. Ve tabii Hikmet Çetin. Dışişleri Bakanlığı yapmış olmanın getirdiği deneyimi şimdi Cumhurbaşkanı aracılığıyla devlete aktarmayı sürdüren bir başka isim.

KONUŞMALARI HAZIRLIYOR
Batı ülkelerinden Türk Cumhuriyetleri'ne, Balkan ülkelerinden Amerika'ya kadar pek çok ülkenin devlet başkanlarıyla dostluk derecesine varan ilişkilere sahip olan Demirel'in yanıbaşındaki bu 3 danışmanın özellikleri şöyle:

MEHMET ALİ BAYAR: 38 yaşındaki Mehmet Ali Bayar, Demirel ailesinin çocukluğunu bildiği bir isim.

Babası Nuri Bayar, 12 Eylül öncesi dönemde Demirel'in en yakın yol arkadaşlarından biriydi. 12 Eylül öncesi son Demirel hükümetinin Sanayi Bakanı olan Bayar'ın iki çocuğundan biri olan Mehmet Ali Bayar, Amerika'da New York Üniversitesinde ekonomi konusunda lisans eğitimi aldı, master yaptı. Azerbaycan'ın bağımsızlık sancısı çektiği yıllarda Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde ikinci adam olarak görev yaptı. Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde çalıştı. Mehmet Ali Bayar ayrıca Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın ağabeyi.

HİKMET ÇETİN: Demirel'in Köşk'teki kadrosuna katılan en son danışman.

Meclis Başkanlığı yaptıktan sonra son seçimde parlamento dışında kalınca, Demirel tarafından Köşk'e davet edildi. O da tereddütsüz kabul etti. Ancak Çetin, daha önce Dışişleri Bakanı olarak görev yaparken de Demirel'le sıcak ve yakın ilişki içinde olmuş, Cumhurbaşkanı'nın hemen her dış gezisine yanında yer almış bir isim. Diplomatlar tarafından çok sevilmesi bir yana, son derece geniş bir ekonomi vizyonuna da sahip olduğu biliniyor.

FERİDUN SİNİRLİOĞLU: 45 yaşındaki Sinirlioğlu, Köşk'ün Dışişleri Başdanışmanı. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler doktorası yaptı. 1981 yılında Dışişleri Bakanlığına girdi.

Türkiye'nin Lahey ve Beyrut Büyükelçilikleri ile New York'ta Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde görev yaptı. Bir dönem Dışişleri Bakanlığı Eski Müsteşarlarından Özdem Sanberk'in danışmanlığını yürüttü. 3.5 yıldır Köşk'te. Eşi Ayşe Sinirlioğlu da kendisi gibi diplomat. Türkiye'nin Cenevre'deki BM Daimi Temsilciliği'nde Müsteşar olarak çalışıyor. Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in birikimi ve Dışişleri'nin çizgisi arasında köprü görevi yapıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır