|
İfadesini aldılar
Salih Mirzabeyoğlu DGM'de kendini savundu: Düşünce adamıyım. 41 kitap yazdım. Bıçak üretiyorum. İsteyen ekmek isteyen adam keser
İSTANBUL 6 No'lu DGM'deki duruşmaya, örgütün elebaşı Salih Mirzabeyoğlu ismiyle tanınan Salih İzzet Erdiş ile diğer tutuklu sanıklar Saadettin Ustaosmanoğlu ve Mehmet Fazıl Aslantürk katıldı. Tutuksuz yargılanan Hüsnü Göktaş ise gelmedi. Davanın 26 Ocak 2000 tarihli duruşmasında, Metris Cezaevi'nde bir önceki gün çıkan olaylar sırasında, hazırladığı yazılı savunmanın yandığını ileri sürerek süre isteyen Erdiş ile diğer tutuklu sanıklar Ustaosmanoğlu ve Aslantürk, bu celse savunma yapmaya başladı.
ÖNEMLİ FİKİR ADAMI
Üzerinde siyah mont, siyah kazak, siyah kadife pantolon, siyah güderi ayakkabı ve yeşil atkı olan Erdiş, savunmasına başlamadan önce bir bardak su istedi. Savunmasını zaman zaman yarıda keserek suyunu içti. Salih İzzet Erdiş'e, yanında oturan Sadettin Ustaosmanoğlu'nun montunu çıkartması sırasında yardımcı olması dikkat çekti. Salih İzzet Erdiş, kendisini, "Cumhuriyet tarihinin en önemli fikir adamlarından biri" olarak nitelendirerek haksız yere tutuklandığı gerekçesiyle duruşmalara katılmadığını söyledi.
20 SAYFALIK SAVUNMA
"Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan idam cezası istemiyle yargılanan Salih İzzet Erdiş, "Ben bir fikir adamıyım. 1995 yılından beri fikir üretiyorum. 1984 yılından beri de İBDA markasıyla 41 cilt kitap yazdım. İBDA'ya inanan gençler İBDA Cephesini oluşturmuş dergiler çıkarmış. Ben bıçak yapıyorum. İsteyen ekmek keser isteyen adam keser" dedi. Cezaevinde avukatıyla görüşemediği için savunmasını tam olarak hazırlayamadığını belirten Erdiş, 20 sayfalık yazılı savunmasını okudu. İBDA-C örgütünün lideri olmadığını ve haksız yere tutuklandığını ileri süren Erdiş, devleti ve basını eleştiri yağmuruna tuttu.
SAMİ SELÇUK'TAN ALINTILAR
Salih İzzet Erdiş, ocak ayı ortalarında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na 26 Şubat'taki duruşmasına katılacağını bildirmesine rağmen cezaevine operasyon yapıldığını da ileri sürdü. Haksız yere tutuklanmasını protesto etmek için duruşmalara katılmadığını dile getiren Erdiş, yazılı savunmasında Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un Adli Yıl Açılış Konuşması'ndan, Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir'in, Hizbullah operasyonları ile ilgili açıklamasından, Eyüp Aşık'ın görüşlerinden ve Gazeteci Bekir Coşkun'un yazılarından alıntılar yaptı.
Erdiş, 1991 yılında Körfez Savaşı'na karşı çıktığı için 16 arkadaşı ile birlikte gözaltına alındığını ve kendisine işkence yapıldığını, basında Irak Casusu ilan edildiğini de iddia etti. Sanıklardan Sadettin Ustaosmanloğlu'nun yakın koruması olmadığını, Fazıl Aslantürk'ün ise 1980 yılından bu yana yakın arkadaşı ve dostu olduğunu söyleyen Salih İzzet Erdiş, "Bu kişilerle başka türlü ilişkim yok" diye konuştu.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER
Sanık Sadettin Ustaosmanoğlu da, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek İBDA-C'ye yakınlığıyla bilinen Furkan Dergisi'nin genel yayın yönetmeni olduğunu, Salih Mirzabeyoğlu'nun kitaplarını okuduğunu ve benimsediğini ve bunun dışında bir faaliyetinin olmadığını söyledi. Fazıl Aslantürk ise 25 yıldır ticaret ile uğraştığını, Salih İzzet Erdiş'in 20 yıllık arkadaşı ve dostu olduğunu belirtti. Mahkeme heyeti duruşmayı Erdiş'in savunmasını hazırlaması ve dosyadaki eksiklikleri tamamlaması için 17 Nisan 2000 tarihine erteledi.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|