kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sabancı, beyaz çimento kralı
Mersin'de dün törenle açılan Sabancı Grubu'nun Çimsa'sı dünyanın en büyük beyaz çimento üreticisi oldu

Sabancı Holding'i beyaz çimento üretiminde dünyanın en büyüğü yapacak olan Çimsa, dün törenle hizmete girdi. 60 milyon dolara malolan ve 155 bin metrekare alan üzerine kurulu tesisin açılışını Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu yaparken, Türkiye'nin sanayi üretim endeksinin Eylül ayında toparlanmaya başladığını, Aralık ayında da bir önceki yıla oranla yüzde 2 arttığını belirtti.

DÜNYA LİDERLİĞİ
Sabancı Holding İdare Meclisi Başkanı Sakıp Sabancı da, mutlu bir gün yaşadıklarını ifade ederek, "Dünya liderliği lakırtı ile olmaz, beyaz çimentoda, rakamlarla dünya lideri olduk" dedi. Türk insanı ve sanayicisinin sadece beyaz çimentoda değil, başka alanlarda da dünya lideri olmasını temenni ettiğini kaydeden Sabancı, "Ufukta bunu görüyorum" dedi. Sabancı Ailesi'nin çimento sektörüne girmesine öncülük eden merhum Hacı Sabancı'yı bir kez daha anmak istediğini söyleyen Sakıp Sabancı, şöyle konuştu: "Çimento sanayiinde biz, Avrupa'da birinci, dünyada altıncı sıradayız. Merhum Hacı Sabancı'nın ruhu buralarda dolaşıyor. O gece gündüz çalıştı, uğraştı. Sosyal alanlarda verimli işler yapıyordu. Türkiye'nin her yerinde koştu, koştu, hayırlı işler yaptı. Çimentoda da takımları iyi kurdu ve devamlılığı sağladı. Devamlılık olduğu içinde verimlilik oldu. Bu memlekette eskiden çimento bulunmazdı. Karaborsaydı. Şimdi bol bol çimento var. Rekabet var, ihracat var. Bundan sonra da öyle gruplar olsun ki, Çimsa'ları geçsin Türkiye'yi ileri götürsün."

Sakıp Sabancı, "Bugün kullandığımız ham maddeler geçmişte de vardı. Ama üretimde yoktu, çimentoda yoktu. Şimdi rekabet var, ihracat var. İlk fabrikayı yaparken, bu büyüklüğe geleceğimizi rüyamızda görsek inanmazdık. Ancak bugün, daha da ileriye gidelim istiyoruz. Türkiye büyüsün, ilerlesin istiyoruz" dedi.

60 MİLYON DOLAR
Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Ayduk Çelenk de holdingin yılda 11 milyon ton üretimle lider konumunu sürdürdüğünü söyledi. Çelenk, açılışı yapılan beyaz çimento fabrikasının yıllık 500 bin ton kapasiteli olduğunu ve 1998 Ağustos ayında başlanılan inşaatın rekor hızla bitirildiğini ifade etti. Çelenk, eski beyaz çimento tesisi ile birlikte kapasitenin bir milyar tona ulaştığını ve tesisin 60 milyon dolara malolduğunu söyledi.

DÜNYA SEKTÖRLERİ
Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz de Türkiye'de bazı sektörlerin dünyada birinci olmasını hayal ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sabancı Ailesi başımızı dik tuttunuz. Dünyada birinci olacağımız bir tesis kurdunuz. Sizlere teşekkür ediyorum. Türk insanı olarak, sanayi çağını kaçırdık. Bilgi çağını kaçırmayalım."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır