kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enflasyonun yüksek çıkması geçici
Türkiye ile IMF arasında üst düzey görüşmeler başladı. IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Ocak ayında enflasyon rakamının yüksek çıkmasının, geçici olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Recep Önal'ın yaklaşık 1 saat süren kabulünden sonra, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cottarelli, kötü hava koşulları nedeniyle tarım ürünlerindeki fiyat artışı ile Aralık ayındaki vergi artışlarının Ocak ayı enflasiyonunu yükselttiğini belirtti.

Ocak ayında enflasyon rakamının yüksek çıkmasında, programdan kaynaklanan spesifik bir unsurun rol oynamadığını anlatan Cottarelli, artışın geçici olduğunu ve oranın gelecek aylarda düşeceğini belirtti. Carlo Cottarelli, ücret artışlarında yüzde 25 rakamının referans olarak alınmasının, yürütülen program açısından önemli olduğunu söyledi.

Cottarelli, GSM lisans sözleşmelerindeki gecikmenin programı nasıl etkileyeceğine dair bir soru üzerine, özelleştirme hedefinin bir performans kriteri olarak tüm yıl için geçerli olduğunu, asıl belirleyicinin 11. çeyrekteki (üç yıllık programın son çeyreğinin bir öncesi) hedefin olduğunu söyledi.

Cottarelli, özelleştirmenin yapısal ve finansal alanda büyük önem taşıdığını belirterek, "Özelleştirme programında bir gecikme olmayacağını ümit ediyoruz. Çünkü hisse senetleri fiyatları temelinde piyasa koşulları özelleştirme için çok uygundur'' dedi.

Cottarelli, bir başka soru üzerine, faizlerdeki düşüşün ekonomiyi canlandıracağını, 2000 yılında ekonomide bir büyümenin de öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

Cottarelli başkanlığındaki IMF heyeti dün ayrıca DPT, Merkez Bankası ve Özelleştirme İdaresi yetkilileriyle biraraya geldi. ÖİB Başkanı Uğur Bayar, POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına ilişkin açılan ihalede açık artırmanın, büyük olasılıkla 3 Mart'ta yapılacağını söyledi. Bayar, Tüpraş'ın halka arzında ise sorun olmadığını söyledi.

Vergiye geçer not
ANKARA-IMF Türkiye Masası uzmanları, çalışmalarına hızlı başladı. Geçen hafta Ankara'ya gelen heyetin ilk grubu, Maliye Bakanlığı'ndaki incelemelerinin vergiyle ilgili bölümünü büyük ölçüde tamamladı. 1999 vergi tahsilatını başarılı bulduklarını belirten IMF, harcama reformu ve bütçe üzerinde yoğunlaştı.

TAHSİLAT İYİ
1999 yılında, 14.5 katrilyon lira olarak öngörülen ancak daha sonra 14.2 katrilyon liraya çekilen vergi geliri tahmini, Deprem Vergisi paketinin ve stopaj oranlarındaki artışın da etkisiyle 14.8 katrilyon lira olarak gerçekleşti. Depremin, ekonomide yarattığı küçülmeye ve bölgesel bazda vergi tahsilatını olumsuz etkilemesine karşın geçen yıl tahsilatta gösterilen performansı öven IMF uzmanları, Ocak ayındaki 1.6 katrilyon liralık vergi tahsilatını da 2000 yılı için ümit verici bulduklarını belirttiler.

IMF uzmanları, Maliye'deki çalışmalarının ikinci bölümünde ise bütçe, harcama reformuna dönük hazırlıklar, fonların tasfiyesi ve kamu maliyesinin şeffaflığı üzerinde durdular. 1999'da GSMH'nin yüzde 1.2'si (1 katrilyon lira) olarak öngörülen faiz dışı bütçe fazlasının, GSMH'nin yüzde 1.8'i (1.6 katrilyon lira) düzeyinde olması ile IMF'ye verilen sözler tutulmuş oldu.

IMF uzmanları ayrıca, bütçe dışı fonların tasfiyesine dönük çalışmaların hangi aşamaya geldiğini de sordular. 15 fonun tasfiyesi için Başbakanlık'tan onay alındığı, 7 fonun tasfiyesi için ayrıca yasa taslağı hazırlandığı IMF'ye bildirildi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır