Devlet Bakanı Recep Önal'ın yaklaşık 1 saat süren kabulünden sonra, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cottarelli, kötü hava koşulları nedeniyle tarım ürünlerindeki fiyat artışı ile Aralık ayındaki vergi artışlarının Ocak ayı enflasiyonunu yükselttiğini belirtti.
Ocak ayında enflasyon rakamının yüksek çıkmasında, programdan kaynaklanan spesifik bir unsurun rol oynamadığını anlatan Cottarelli, artışın geçici olduğunu ve oranın gelecek aylarda düşeceğini belirtti. Carlo Cottarelli, ücret artışlarında yüzde 25 rakamının referans olarak alınmasının, yürütülen program açısından önemli olduğunu söyledi.
Cottarelli, GSM lisans sözleşmelerindeki gecikmenin programı nasıl etkileyeceğine dair bir soru üzerine, özelleştirme hedefinin bir performans kriteri olarak tüm yıl için geçerli olduğunu, asıl belirleyicinin 11. çeyrekteki (üç yıllık programın son çeyreğinin bir öncesi) hedefin olduğunu söyledi.
Cottarelli, özelleştirmenin yapısal ve finansal alanda büyük önem taşıdığını belirterek, "Özelleştirme programında bir gecikme olmayacağını ümit ediyoruz. Çünkü hisse senetleri fiyatları temelinde piyasa koşulları özelleştirme için çok uygundur'' dedi.
Cottarelli, bir başka soru üzerine, faizlerdeki düşüşün ekonomiyi canlandıracağını, 2000 yılında ekonomide bir büyümenin de öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
Cottarelli başkanlığındaki IMF heyeti dün ayrıca DPT, Merkez Bankası ve Özelleştirme İdaresi yetkilileriyle biraraya geldi. ÖİB Başkanı Uğur Bayar, POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına ilişkin açılan ihalede açık artırmanın, büyük olasılıkla 3 Mart'ta yapılacağını söyledi. Bayar, Tüpraş'ın halka arzında ise sorun olmadığını söyledi.
IMF uzmanları, Maliye'deki çalışmalarının ikinci bölümünde ise bütçe, harcama reformuna dönük hazırlıklar, fonların tasfiyesi ve kamu maliyesinin şeffaflığı üzerinde durdular. 1999'da GSMH'nin yüzde 1.2'si (1 katrilyon lira) olarak öngörülen faiz dışı bütçe fazlasının, GSMH'nin yüzde 1.8'i (1.6 katrilyon lira) düzeyinde olması ile IMF'ye verilen sözler tutulmuş oldu.
IMF uzmanları ayrıca, bütçe dışı fonların tasfiyesine dönük çalışmaların hangi aşamaya geldiğini de sordular. 15 fonun tasfiyesi için Başbakanlık'tan onay alındığı, 7 fonun tasfiyesi için ayrıca yasa taslağı hazırlandığı IMF'ye bildirildi.
Okan MÜDERRİSOĞLU