kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tahran da reformcuların
İran seçimlerinde meclise en çok milletvekili gönderen Tahran da reformcuların elinde. Dini lider Hamaney'in kardeşi reformcuların safında mecliste

İran'daki meclis seçimlerinde Tahran sonuçları reformcuların zaferini perçinledi. Reformcular kesin olmayan sonuçlara göre meclise en çok milletvekili gönderen başkent Tahran'daki 30 sandalyeden 26'sını aldılar. Mollalar diğer üç büyük şehirde olduğu gibi Tahran'da da hiç varlık gösteremediler. Kalan dört milletvekilliği için Nisan ayı içerisinde ikinci tur seçimlere gidilecek. İkinci turda yarışacak sekiz adaydan da sadece üçü mollalardan olacak. Dini lider Ali Hamaney'in kardeşi Hadi Hamaney de reformcu kanattan meclise giren isimlerden.

İran'da oyların yüzde 83'ü sayılmış oldu. Son duruma göre reformcular 137, mollalar 44, bağımsızlar ise 10 sandalye kazandılar. 69 milletvekilliği için ise hiç kimse yeterli oyu alamadığı için ikinci tur seçimlerine gidilecek. Reformcuların ikinci turda da aynı başarıyı göstermesi durumunda meclisteki çoğunluk için gereken 146 milletvekilini rahatlıkla alacaklar gibi görünüyor.

Reformcuları meclise büyük bir çoğunlukla sokan halk, Cumhurbaşkanı Hatemi'nin söz verdiği reformların hayata geçirilmesini beklemeye başladı. Bu reformlar arasında bireysel özgürlükler, basın özgürlüğü, Devrim Muhafızları Konseyi'ndeki mollaların hükümete daha az karışması ve adalet sistemi geliyor. Mollaların da bu değişim isteği karşısında uzun süre direnemeyeceği görülüyor. Uzun süredir hapiste bulunan Abdullah Nuri'nin de evine gitmesine izin verilmesi Mollaların teslimiyeti olarak yorumlanıyor. Reformcu kanadın önde gelen isimlerinden olan Abdullah Nuri'nin seçimlere girmesini engellemek için içeride tutulduğu söyleniyor.

DÜNYA NE DİYOR
Washington Post: Kimse Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde yayılan discoların ve barların hızla geri dönmesini beklemesin. Ama Hatemi'nin muhafazakar meclisten geçirmeye çalışacağı reformların hızlanacağı kesin.

Washington Times: Hatemi'nin en büyük avantajı rejimi fethetmeye çalışan bir yabancı değil, içerden değiştirmeye çalışan biri olması. Son birkaç ay içerisinde insanlar değişime yöneldikçe mollaların geri çekilmeye başladığı görüldü.

L.A. Times: Hatemi'nin başarılı deneyimi hızın reformlara zarar vereceğini gösterdi. Özellikle İran gibi bir toplumda. Hatemi'yi ağır kalmakla eleştirenlere "hızlı olsa idi sonuçlar bugünkü gibi olmazdı" deniyor.

DIŞ HABERLER


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır