kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah Ýnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
SELAHATTÝN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )


Bayramýn hesabý ortada..

Parmak hesabýna vurduðunuzda bu mânâlý günün 51'incisini idrak ettiðimizi göreceksiniz. Bunun için el parmaklarýnýzý üç kez, ayak parmaklarýný da iki kez saymanýz icap edecek.. Etti mi elli? Bir parmak daha ekleyin, 51 olur..

Beni ilgilendiren birþey olmadýðýndan gününü hesaplamýþ deðilim.. Televizyondan duydum..

Kanal D'nin haberci kýzý gözlerini döndüre döndüre "Sevgili seyirciler, bugün insan haklarý beyannamesinin kabulünün 51'inci yýldönümü.. Ýnsan olduðunuz için hepinizi tebrik ederim.." deyince içimden:

- "Tüh! Haber olmasýna haber ama keþke bu iþi milletin aklýna düþürmeselerdi.." dedim..

ooo

Bizim milletin insanlýkta emsali yoktur ama insanlýðýn hak kýsmýna gelince ayaðý biraz geri geri gider.. Ýnsan hakkýna karþý olduðundan deðil, bu iþin gavur icadý olmasýndan ürker..

Osmanlýdan beri gavurun icat ettiði þeylerden bir hayýr görmemiþtir.. Bunu bildiðinden ayak diretir..

Niye hayýr gelmiyor?

Olaya biraz da bilimsel açýdan bakalým.. "Gavur icadýndan niye hayýr gelmediðini.." irdeleyelim; uygun yerlerine saplama yapalým; deþelim, konunun pekmezini akýtalým..

Bir kere bu gavur kýsmý imansýz olduðundan elinin beti bereketi yoktur..

Avrupalý entel yönetmenlerin yaptýðý sanat filmlerinden biliyorum.. Bunlarda kaç göç yoktur.. Kadýný da erkeði de birbirinin yanýnda üryan gezer.. Affedersiniz, edep yerlerini traþ etmezler..

Hatta içlerinde timsal türü mahlžkatla cima ettikten sonra boy abdesti almadan, iþine gücüne gideni vardýr.. (Bakýnýz: Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi, Cilt; dört, Sayfa: Unuttum..)

Biz bunlarý vaktiyle adam edelim diye çok uðraþtýk.. "Gaza edelim yedi iklime, diz çöktürelim bizim kilime.." deyip üzerlerine sefer açtýðýmýzdan milletçe biraz zebun düþtük..

O zaman memlekette þimdikiler gibi dirayetli devlet adamlarý yok ki iki de bir "Tekel Ürünlerine Zam Reformu.." yapýp çarýðý saðlam tutsun..

Zaten "Deniz yoðurt kesilse yemeðe kaþýk bulamaz" ahalimizin kýsmeti baðlý.. Mecburen yüzümüzü kýzartýp ayaklarýna borç istemeye gittik.. Gönüllerinden ne koparsa versinler, deyip üçe beþe bakmadan kapýlarýna dikildik..

ooo

Verdiler de bir hayrýný mý gördük?

Yooo! Yukarýda anladýðýmýz sebepten görmedik hayýrlarýný.. Bunlar cenabet milletler olduðundan elinin bereketi olmaz.. O sebepten verdikleri borcu alýp, yiyen de hayýr etmez..

Bir de üstüne üstlük þart üzerine þart koþarlar.. Biz "Cýgaram çakmak ister.." deriz, onlar cýgarayý boþverin siyaseti güttüklerinden "Ay doðar bakmak ister.." diye cevap verirler.. Elimize avucumuza üç kuruþ koyduklarýnda da þart koþarlar;

- "Bu parayý eðitime harcayacaksýnýz, saðlýða harcayacaksýnýz.."

Sana ne be kardeþim.. Belki bir devlet büyüðümüzün oðlunu baþgöz edip, düðün masrafýný göreceðiz..

Tabii böyle diyemeyiz..
Sýktýðýndan deðil, bir daha borç lazým olursa istemeye yüzümüz tutsun, diye.. Ayrýca içerde de bunlarýn taraftarý çoktur.. Ýlle de "Batý.. Batý.." diye tuttururlar..

"Hekim gelsin frenkten, benim derdim yürekten.." siyaseti güttüklerinden herþeyi batýdan beklerler.. Bunlara aykýrý gitmek de ayrýca baþ aðrýtýr..

Mars'ta bostan ekimi yapýlsa kaç tane kavun karpuz toplayacaðýný, bunlardan kaçýnýn kelek çýkacaðýný son kýrtýðýna kadar hesaplayan gavur; bunlarý bilir de bizim ek yerimizi bilmez mi?

Çok iyi bilir.. O yüzden ölüye kefen diker, diriye gömlek diker, sonra gözünü bize diker..

Diker dikmez de bu "Ýnsan Haklarý" meselesini kafamýza kakmaya baþlar..

Hak deðirmende olur..
Bizim bu mesele açýldýðýnda asabi asabi eþelenmemizin sebebi budur.. Yoksa insan hakký meselesinde niza çýkarmak istediðimizden deðil..

Ayrýca ilmen de sabittir ki hak deðirmende olur.. Bu gerçeðin "atasözü olarak" zaptý bela düþülmüþtür..

Mahsulü kaldýrýrsýn.. Buðday olur, arpa olur, bir kýsmýný yemek üzere kendine ayýrýr, kalanýný fiyatlar yükseldiðinde satmak üzere toprak kuyu yapar, içine gömersin..

Kendine ayýrdýðýný da deðirmene götürürsün..

Deðirmende hak önce gelenindir.. Sýrayý kimse bozamaz.. O gün deðirmencinin iþi bittiðinde ya orada yatýp sýraný korursun, ya evine gider karýlara çullanýrsýn..

Eve gittin mi hakkýn yanar.. Ertesi gün geldiðinde yeniden sýraya girer, güneþin altýnda bekleyip piþerken kör nefsine söversin..

Ýþte çiðnetmemek icap eden hak budur, atalarýmýzýn dediði gibi deðirmende olur.. Öbürleri gavurun zorlatmasý..

ooo

Ayrýca bugüne kadar kimsenin "Bir iþ bulsam da insan hakký kazansam.." dediðini duymadým..

Þimdi gidip yakýn silah arkadaþým Kemal Yýldýrým'ýn karþýsýna dinelsem; "Sana 100 milyon mu vereyim, bir milyarlýk insan hakký mý?" desem, parayý ister..

Þahsen biri gelip ayný soruyu bana sorsa ben de parayý isterim, üstelik fiyat da kýrarým..

Ayrýca soruyorum size, Batý'nýn insan hakký var da ne oluyor?

Sýkýysa biri kýrmýzý ýþýkta geçme hakkýný veya balkonda inek besleme hakkýný kullansýn.. Yerler adamý..

O memleketlerde insan haklarý vardýr ama canýn çektiðinde çocuðunun ense köküne bir þaplak vuramazsýn.. O dakika gidip dava ederler.. "Çocuða vuramýyoruz bari köpekten alalým hýrsýmýzý.." deyip, üç para etmez bir iti çomaklasan yine yandýn..

Ne kadar "Hayvanlara Arka Çýkanlar Derneði" üyesi varsa kapýnda birikip eylem yaparlar.. Ýki karýyý nikahýna alamazsýn, takýmýn maç kazanýr havaya ateþ edemezsin..

Ben diyorum ki insan haklarý meselesinde ýsrarcý.. Belki de bir parça.. Ya da kýsmen..

Yazý bitti..
Yani mecburen bitti.. Bir sosyal konuda fikirleri þey edelim dedik, fikrimizde kesinti oldu.. Saptama yapacaðýmýz mevzuyu delik deþik ettik..

Bir daha bulaþmam bu mevzuya.. Bunlarý yazmayý "Duvarýnda kalbur asýlý, içi fikir basýlý.." olanlara býrakýrým..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr