Tahkim geriye dönemeyecek
TBMM Adalet Komisyonu, tahkim uygulamasının iki yıl geriye dönük olmasını reddetti.
Danıştay ve İdari Yargılama Usulü Yasalarını Anayasa'da tahkimle ilgili yapılan değişikliklere uyumlu hale getirmek için hazırlanan yasa tasarısının TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında FP'li Mir Dengir Fırat ile ANAP'lı Yaşar Topçu arasında sert tartışmalar oldu.
Tartışma, DSP'li Yekta Açıkgöz, ANAP'lı Beyhan Aslan ve MHP'li İsmail Çevik'in, "Milli ve milletlerarası tahkimin 1.1.1998'den itibaren uygulanmasını" isteyen önergesi üzerine patlak verdi. FP'li Mir Dengir Fırat, "İki yıl geriye dönük yasa çıkarılarak kimlere hizmet edilmek isteniyor? Bu Meclis'in üyesi olmaktan hicap duyuyorum" diyerek önergeye karşı çıktı. Bunun üzerine ANAP'lı Yaşar Topçu, "Hicap duyuyorsan çekip gidersin... Biz burada hırsızlık mı yapıyoruz" diye bağırdı. Topçu ile Fırat arasındaki sert tartışma nedeniyle toplantıya ara verildi. Toplantının ikinci bölümünde yapılan oylamada da önerge reddedildi. Yasa tasarısının diğer maddeleri ise kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak tasarı şu hükümleri getiriyor :
- Danıştay, kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında düşüncesini bildirecek.
- Tahkim yolu öngörülmeyen kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan idari davalara Danıştay'da ilk derece mahkeme olarak bakılacak.
- Danıştay, kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkındaki düşüncesini, Danıştay'a geliş tarihinden itibaren iki ay içinde bildirecek.
İşte olay önerge
DSP'li Açıkgöz, ANAP'lı Aslan ve MHP'li Çevik'in verdiği, ancak reddedilen önerge aynen şöyle :
Geçici Madde 1: 1.1.1998 tarihinden bu kanunun yürürlüğe girmesine kadar geçen süre içinde imzalanmış bulunan kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinde aksine hüküm bulunmadıkça, bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra sözkonusu şartlaşma ve sözleşmelerden doğacak uyuşmazlıkların milli veya milletlerarası tahkim yoluyla çözülmesi, Bakanlar Kurulunca belirlenecek esaslar çerçevesinde taraflarca kararlaştırılabilir. Milletlerarası tahkime ancak yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklar için gidilebilir."
|