Türkiye aday
Reuters, Türkiye'nin adaylığını "Flaş... Flaş... Türkiye AB'ye aday ülke" spotuyla duyurdu. Dünya basının tümü Türkiye'ye "Hoşgeldin" dedi
Independent
Hayatta güzel şeyler de oluyor
Independent gazetesi Helsinki zirvesinin anılarda Türkiye'nin adaylığının kabul edildiği bir birlik olarak kalması gerektiğini yazdı.
İngiliz gazetesi "Fransa'nın çirkin tutumu zirvenin tadını kaçırmamalı" başlıklı başyazısında şöyle yazdı: Helsinki zirvesi Çeçen krizi nedeniyle hem Avrupa-Rusya ilişkilerinin gözden geçirileceği hem de AB'ye yeni aday üyelerin kabul edileceği bir döneme denk geldi. Son günlerde Fransa-İngiltere arasında ciddi boyutlara ulaşan et savaşının tatsız sonuçlara ulaşmaması gerekir. Yunanistan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ilk Müslüman aday olarak kabul etmeye hazırlanıyor. Helsinki zirvesi, AB tarihinde Avrupa'nın ilerleyişinin bir dönüm noktası olarak hatırlanması gerekir. Hayatta güzel şeyler de oluyor"
SKY TV
Önemli gelişme
İngiliz haber kanalı SKY, Türkiye'nin adaylığını işleyen ilk haber kanalı oldu. 24 saat aralıksız yayın yapan SKY, karar kabul edildikten sonra şu yorumu yaptı: "Helsinki zirvesinin en önemli kararı Türkiye'nin adaylığa kabul edilmesi oldu. Bu karar Türkiye'yi batıya daha çok yakınlaştıracak karar aynı zamanda Türkiye'deki aşırı İslami akımlara karşı bir uyarı mesajı taşımakta. Türkiye'nin Yunanistan ile ilgili tüm sorunları bundan böyle Avrupa platformunda çözümlenecek. Karar şüphesiz zirvenin en önemli olayı olarak hatırlanacak. Türkiye'nin uzun bir süreden beri beklediği bu karar ülkenin Avrupa entegrasyonuna destek olacak."
ALMAN BASINI
Türkiye ön planda
DER TAGESSPİEGEL: Helsinki Zirvesi'nde şu konular ön plana çıktı: Türkiye'nin AB'ye adaylık statüsü ve yıllardır görüşülen AB'nin vergi paketi. Türkiye'nin, yıllar sonra resmi olarak adaylık statüsüne alınması bekleniyor. Ancak Almanya ve birçok AB ülkesinin istediği gibi Ankara'nın adaylığı alıp almayacağı henüz belli değil. Yunanisten engeli hala sürüyor.
DİE TAGESZEİTUNG: Haftalardır Türkiye'nin üzerinde en çok konuştuğu konu Avrupa. Türkiye 36 yıl sonra nihayet adaylık statüsüne kavuşacak mı? Yoksa Helsinki, zor bir ilişkinin dramı mı olacak? Son ana kadar Yunanistan gerginlik yaratıyor. İki ülkede de meydana gelen depremler iki ülkeyi yakınlaştırdı. Ancak son birkaç gündür Dışişleri Bakanı Papandreu, geri adım attı.
İşte Türkiye'nin kızdığı 2 karar
Atina'nın nihai bildiriye koydurduğu Lahey Adalet Divanı ve Kıbrıs şartını, Türkiye kabul edilemez buldu
AB zirvesi sonunda yayımlanacak nihai bildiride yer alacak "Kıbrıs" ve "Lahey Adalet Divanı" ile ilgili bölümler konusunda yeni gelişmeler ortaya çıktı. Basına sızan bilgilere göre, taslak metnin son halinde, Yunanistan'ın ısrarı üzerine, Kıbrıs ve Lahey Adalet Divanı'na atıfta bulunulacak.
LAHEY SORUNU
Bildirinin bu bölümünde, "Aday ülkelerin kendi aralarındaki sorunları ve AB ülkeleriyle ilgili sorunları kendi aralarında yapacakları diyalogla çözmeleri, ancak ilerlemeler sağlanmadığı takdirde 2004 yılı sonunda, AB Konseyi'nin bu sorunların çözümüne yardımcı olarak Lahey Adalet Divanı dahil her türlü uluslararası hakemlik yöntemine başvurulmasını isteyebileceği" yolunda ifade yer alacak.
KIBRIS SORUNU
Kıbrıs ile ilgili bölümde de, sorunun çözümsüzlüğü halinde, bunun Kıbrıs Rum kesiminin AB'ye tam üyeliğine engel teşkil etmeyeceği yolunda ifade yer almasının bekleniyor. Metinde ayrıca, "AB Konseyi'nin kararı olması koşuluyla" bir aday ülkenin diğer bir aday ülkenin üyeliğini engelleyemeyeceğine ilişkin bir ifadenin de yer alabileceği bildirildi. Lahey ve Kıbrıs konusundaki ifadelerle ilgili olarak Türkiye'nin tepkisi bekleniyor.
Başkan Clinton Ecevit'i aradı
ABD Başkanı Bill Clinton, Türkiye'nin kararı kabul etmeyeceği kesinleşince telefonla Başbakan Bülent Ecevit'i aradı. Clinton, Ecevit'ten kararı kabul etmesini rica etti.
Beyaz Saray sözcülerinden Mike Hammer da ABD'nin kararı memnunlukla karşıladığını söyledi. Hammer şöyle konuştu: "Bildiğiniz gibi ABD, AB'nin bir üyesi değildir ve AB'nin genişlemesi işi, ana hatlarıyla AB'nin meselesidir. Ancak Başkan Clinton, Türkiye'nin adaylığını desteklediğini defalarca açıkladı ve biz de diğer aday ülkelere uygulanan kriterler esasında, Türkiye'nin sonunda aday ülke olmasının AB tarafından kararlaştırılmasından memnunuz.''
EN UZUN GECE
SAAT 13.30: Helsinki'de Türkiye'nin adaylığı resmen açıklandı.
SAAT 13.51: Adaylık metni Ankara'ya fakslandı.
SAAT 15.00: Cem ve diplomatlar Ecevit'le bir araya geldi.
SAAT 16.30: Türkiye'nin görüşü: Kıbrıs ve Ege maddeleri olumsuz.
SAAT 17.00: Clinton, Ecevit'i arayıp Türkiye'nin adaylığını kutladı.
SAAT 17.00: Chirac, Demirel'i aradı ve Türkiye'yi tebrik etti.
SAAT 17.45: Ecevit, Schröder'e Helsinki'ye gideceğini bildirdi.
SAAT 18.00: Bakanlar Kurulu toplandı. Yılmaz da toplantıya girdi.
SAAT 18.00: AB Ankara'ya Solana'yı gönderdi, Chirac uçağını verdi.
SAAT 20.00: Hükümet adaylık metninin dengeli olduğu görüşüne vardı.
SAAT 22.00: Solana ve Verheugen, Ankara"ya geldi.
SAAT 23.30: Ecevit-Solana buluştu.
SAAT 24.00: Başbakanlık uçağı Ata, Helsinki için hazırlandı.
SAAT 01.30: Ecevit'in bugün Helsinki'ye gitmesi kesinleşti.
|