kapat

15.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Zirveye doğru..

Başkan Clinton'ın Türkiye gezisi ile birlikte, ülke tarihimizin en büyük zirve toplantısı için geri sayım başladı..

İngiltere Başbakanı Tony Blair hariç tüm liderlerin uçakları önümüzdeki günlerde İstanbul Atatürk havalimanına inecek..

Ülkemize gelecek liderlerden biri de İtalya Başbakanı.. İtalya Başbakanı, Başbakan Ecevit ile ikili bir görüşme de yapacak.. İlginç..

Geçenlerde, zirvenin yapılacağı Çırağan Kempinsky oteline gittik.. Orada zirvede yayınlanacak bildirgelerin son makyajı için çalışan diplomatlarla konuştuk..

Rusya'nın Çeçenistan'a yaptığı saldırının zirveyi etkilediğini öğrendik.. Ancak diplomatlar bu zorluğu aşacaklarına eminler.. Rusya'nın iki hafta öncesine göre daha "şeffaf" olduğu söylendi bize.. Örneğin AGİT dönem başkanı Norveç'in Çeçenistan'a gözlemci heyeti göndermesini kabul etmişler. Heyet şu anda orada.. Bu konuda Kempinsky'nin koridorlarında tartışılan bir başka önemli nokta, "Rusya'nın kullandığı askeri gücün, karşısındakilerden çok üstün olması.." Ruslar'a, bunu yapmamaları öneriliyor.. Örneğin Ruslar'a, hedeflere karşı füze atmamaları söyleniyor.. Ruslar ise füze attıklarını kabul etmiyorlar.. Yeni Dünya Düzeni'nde ülkelerin savaş durumunda kullanacakları güce bile başkaları karışabiliyor.. İlginç değil mi?

Bu arada Özbekistan konusunda bir yanlış bilgilendirme ile karşı karşıya olduğumuzu da öğrendik. Bize ulaşan haberlerde, Norveç'te bulunan ve Özbek yönetimi muhaliflerinden Salih'e Türkiye'ye gelme dediğimiz yazılıydı. Ama gerçek bu değil.. Gerçek şu; Salih bir siyasi parti lideri olduğu için ve siyasi partiler Hükümetlerdışı Kurum sayılmadığından AGİT sekretaryası tarafından gelmesine onay verilemediğini anlattılar bize.. Yani Türkiye'nin ilişkisi yok..

Bu arada toplantılarda komik şeyler de oluyor.. Türkiye'nin AGİT büyükelçisi Yalım Eralp ve ekibi sabahın köründen gece yarılarına kadar 54 ülke büyükelçileri ile art arda toplantılar yapıyorlar. Bu arada arasıra da gizli toplantılar oluyor.. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu AGİT'in 10 büyükleri, kapalı kapılar ardında biraraya geliyorlar.. Bu yüzden bazılarının çok geç duyduğu gelişmeler onlar tarafından önceden bilindiği için, heyecanlı konuşmalara hatta koşuşturmalara tanık oluyoruz..

Bu arada unutmayalım; bizim sivil toplum kuruluşlarımızdan da övgü ile söz ettiler.. Kurumlarımızın bu toplantı nedeniyle çok önemli bir deneyim kazandıklarını ve uluslararası platformlarda konuşmanın önemini anladıklarını belirttiler..

Zirve'de yayınlanmasına çalışılan İstanbul Bildirgesi 8-9 sayfa olacak.. 21'inci Yüzyılda Avrupa Güvenliği'ne yönelik belge ise 25-30 sayfa olacak..

Bunun üzerine bir şey daha öğrendik ki, gelecek liderlerin hiçbiri bu kadar uzun ve teknik metni okumazmış.. İmza atıp gidecekler..

Zirvenin açılışını ise Cumhurbaşkanı Demirel yapacak.. Ecevit sadece bir öğle yemeği verecek liderlere..

Önümüzdeki günlerde zirveye devam edeceğiz..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır