kapat

15.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İmar affının faturası
Meclis Komisyonu'nun raporuna göre, yıkılan ve ağır hasar gören binaların yüzde 80'i imar affından yararlananlar

Marmara Depremi'nin ardından TBMM'de oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu taslak raporunu hazırladı ancak Düzce depremi sonrası yeni rötuşlar yapmayı kararlaştırdı. DSP'den Attila Mutman, Fadlı Ağaoğlu, Hasan Suna, MHP'den Cumali Durmuş, Osman Fevzi Zihnioğlu, Ersoy Özcan, FP'den Abdülkadir Aksu, Zeki Çelik, Sebahattin Yıldız, ANAP'tan Yaşar Dedelek, Sefer Ekşi, DYP'den Teoman Özalp ve Nevzat Ercan'ın görev aldığı komisyonun raporunda ülkemizin bu depreme çok hazırlıksız yakalandığı vurgulandı.

Depremde can ve mal kaybının bu derece büyük olmasının da analiz edildiği raporda, yasaların yetersizliğine sığınılamayacağı vurgulandı ve "Önemli sorun denetimden kaynaklanmaktadır. Yeterli teknik kadro ve donanımları bulunmayan belediyeler, fenni mesuliyet sisteminin işletmemektedirler" denildi.

İMAR AFFI OLMASIN
Rapora göre deprem bölgelerinde büyük hasar gören ya da tamamen yıkılan binaların yüzde 80'inin imar aflarından yararlandığını da saptadı. Bu binalara imar affı sonucu ruhsat verildi ve ruhsat verilirken de gerekli denetimler yapılmadı. Ayrıca Düzce ve Sakarya'da binaların yapımı sırasında zemin etüdü yapılmadığı belirlendi. Deprem Komisyonu'nun taslak raporunda, bundan sonra kesinlikle imar affı çıkarılmaması ve imar aflarının kaçak yapılaşmayı özendirdiği vurgulandı. Belediyelerin de teknik kadro ile desteklenerek bina kontrollerine önem vermeleri istendi. Ülkemizin hemen hemen tamamının deprem kuşağında olduğu gerçeği gözönüne alınarak zemin etüdlerinin süratli bir şekilde yapılması önerildi.

KIZILAY'IN DURUMU
Raporda Kızılay'ın depremde kötü bir sınav verdiği de vurgulanarak, bu kuruluşun revizyondan geçirilmesi, çadır stokları ile teçhizat ve ekipmanlarının yenilenmesi istendi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır