kapat

15.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Afta krizi aşma planı
Bölücülük, terör ve orman suçları dışındaki suçlar için doğrudan "af" veya "ceza indirimi" tartışılıyor. İdam yerine müebbet, müebbetin 24 yıla çevrilmesi düşünülüyor

Af yasa tasarısını bir ay süreyle donduran hükümet ortakları, Aralık ayındaki zirvede tüm yönleriyle masaya yatıracakları af krizini aşmak için yeni bir öneri paketi üzerinde çalışıyor. Bölücülük, terör ve orman suçları dışında kalan tüm suçlar için doğrudan "af" veya "ceza indirimi" uygulanması tartışılıyor. Koalisyon ortaklarının mevcut af tasarısına ek olarak alternatif çalışmaya yönelmesinde, Anayasa Mahkemesi'nden gelen gayri resmi uyarıların etkili olduğu öğrenildi. Anayasa Mahkemesi'nin bazı üyeleri, gayri resmi olarak görüştükleri, DSP, MHP ve ANAP'lı milletvekillerine, af yasanının bu şekliyle çıkması halinde, iptal edilebileceği sinyalini verdi. Yüksek mahkeme üyelerince hükümet ortaklarına iletilen gayri resmi mesajlar özetle şöyle: "Yasayla, iyi suç, kötü suç ayrımı yapılıyor. Ayırım Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Affedilemeyecek suçlar Anayasa'nın 14. ve 169. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu maddelerdeki suçlar için genel veya özel af çıkarılamaz. Bunun dışında suç ayrımı yapamazsınız. Affı eğer mutlaka çıkarmayı düşünüyorsanız, Anayasa'da belirtilen suçlar dışındaki ya tüm suçları affedersiniz ya da ceza indirimi getirirsiniz. Aksi halde yasanın kapsamı Anayasa Mahkemesi kararıyla genişleyebilir. Sorumluluğu bize atmayın."

Bu uyarı üzerine, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün olumsuz görüşüne karşın, Anayasayla af dışında tutulan bölücülük, terör ve orman suçları dışında kalan tüm suçlara doğrudan "af" veya "ceza indirimi" uygulanması önerisini Aralık ayındaki zirveye taşınıyor. Ancak, af yerine ceza indirimi daha "makul öneri" olarak görülüyor. Ortaklar arasında Anayasa Mahkemesi'nin uyarısı doğrultusunda uzlaşma sağlanırsa, bölücülük, terör ve orman suçları dışında kalan tüm suçlar için, ne oranda ceza indirimi uygulanacağı konusunda farklı görüşler ortaya çıkıyor. İndirim oranının, cezaevlerindeki ceza ortalaması dikkate alınarak belirleneceği, 5 ila 12 yıl arasında değişebileceği belirtiliyor.

APO İÇİN NE YAPILACAK?
Helsinki zirvesi öncesi insan hakları ve demokratikleşmede önemli adımlar atmayı düşünen hükümet içinde görüş ayrılığı giderilemediği için idam cezasının tümüyle kaldırılması pek mümkün görülmüyor. Özellikle MHP, karşı çıkıyor. DSP ve ANAP, iki öneri üzerinde tartışma başlatmaya hazırlanıyor:

1- İdam tümüyle mevzuatımızdan çıkarılsın. Ancak bu değişiklik için Anayasa değişikliği ve 367 oya ihtiyaç olduğundan hükümetin gücü yetmiyor.

2- İdamı kaldıran Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6 nolu ek protokolü imzalanmalı. Protokol, kanun tasarısı gibi işlem göreceğinden Meclis'ten geçirmek daha kolay olur. Uluslararası anlaşmaların Anayasa'ya aykırılığı iddia edilemediği için idam cezası otomatik olarak devre dışı kalır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır