kapat

15.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sakin ve hızlı olun!
Depremlerde can kaybı ve yaralanmaların önemli bir bölümü panikten kaynaklanıyor. Unutulmaması gereken birinci nokta PANİĞE KAPILMADAN, HIZLA

GEREKENİ YAPMAK...
Depremden sonra tehlike devam ettiğinden, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri soğukkanlılıkla yapmak gerekiyor.

Deprem Araştırma Enstitüsü'nün hazırladığı broşür, deprem sırasında ve sonrasında ne yapılması gerektiğini gösteriyor.

Broşürde verilen bilgilere göre, deprem sırasında sağlam bir kapı kirişi, masa veya sıra altında sarsıntının geçmesinin beklenmesi ve pencerelerden, raflardan, avize ve devrilebilecek eşyalardan, şöminelerden, ocaklardan veya tuğlayla örülmüş yerlerden uzak durulması gerekiyor. Bu sırada asansörler kullanılmamalı, merdivenlerden uzak durulmalı, hemen elektrik şalteri kapatılmalı. Ayrıca kimyasal maddelerden uzak durulması, gaz kokusu varsa ateş yakılmamalı.

KONTROLLÜ ÇIKIŞI
Deprem sırasında dışarıda olanlar, binalardan, enerji hatlarından, ağaçlardan, direklerden uzaklaşarak açık bir alana gitmeli. Arabaların da otoyol bariyerlerinden, köprülerden, kavşaklardan, enerji nakil hatlarından, alt ve üst geçitler ile binalardan uzaklaşması gerekiyor.

Deprem sonrası önlemleri şöyle: Kalabalık bir yerdeyseniz paniği engellemeye çalışın ve düzenli bir şekilde çıkışı sağlayın. İkinci bir sallantıya karşı hazırlıklı olun. Depremden hemen sonra, önceden belirlenen kaçış yollarını takip ederek binayı derhal boşaltın ve daha önce belirlenen toplanma alanına gidin. Su ve elektrik hatlarında zarar meydana gelmişse, hatların kapatılmasını sağlayın. Eğer sular kesilmişse, termosifondaki, rezervuardaki sular, buzdolabındaki buz, konservelerdeki sıvı, otomobil radyatöründeki su, acil su ihtiyacını gidermek amacıyla kullanılır.

Radyatörde antifiriz varsa, bu su içme suyu olarak değil, temizlik suyu olarak kullanılmalıdır. Eğer deprem sırasında camlar kırılmamışsa pencereleri açın. Etrafta çok sayıda cam kırığı, kesici ve yaralayıcı maddeler olacağı için, kalın elbise ve ayakkabı giyin. Küçük yangınları söndürmek için müdahale edin. Telefon hatları meşgul olacağı için, telefonları acil durumlar dışında kullanmayın. Etrafa saçılmış olan kimyasal yanıcı ve patlayıcı maddeleri temizleyin veya kaldırın.

Basınç nedeniyle lağımın taşmasını önlemek için, küvet ve tuvalet deliğini tıkayın. Kapıları yavaş ve dikkatli açın. İlk yardım, yangın söndürme ve enkaz kaldırma çalışmalarına katılın. Yaralıları, tehlike altında değillerse kımıldatmayın.

MORAL VERİN
Evde bulunmadığınız zaman, ailenizi ve mal varlığınızı emniyete alacak düzenlemeleri, komşularınızla birlikte yapın. Eğer bina zarar görmemişse, binaya girmek için en az 1 saat bekleyin. Kesinlikle deprem hakkında söylenti yaymayınız ve söylentilere hemen inanmayınız.

Aksi halde panik doğar ve panik, bazen depremden daha tehlikelidir. Ailenize, özellikle çocuklarınıza, olup biten hakkında bilgi verin, onlarla konuşarak moral verin.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır