kapat

15.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Büyük olan güzeldir
İMKB geçen hafta rekorsuz tek bir gün bile yaşamadı. Borsanın zirve yolculuğunda yabancıların da sevdiği derin hisselerin etkisi çok büyük oldu

İMKB'nin 11 gün üst üste rekorlar kırarak süren yeni zirvelere yolculuğunda derinliği olan hisse senetlerinin rolü büyük oldu. İMKB'de işlem gören şirketler arasında halka açık kısmın piyasa değeri en yüksek 10 hisse senedinin 21 Ekim-12 Kasım arasında piyasa değerleri ortalama yüzde 38,29 arttı.

Özellikle Rusya krizi sonrasında gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlarında likidite kriterini ön planda tutan yabancı yatırımcılar son yükselişte, Türkiye'de de, başını bankaların çektiği derin kağıtlara yatırım yapmayı tercih ettiler. İMKB'nin takas oranlarına göre şu an borsanın, halka açık kısmın piyasa değeri açısından en derin kağıdı Akbank.

Bankanın 21 Ekim'de 1,5 milyar dolar olan halka açık kısmın piyasa değeri 12 Kasım tarihinde 2 milyar dolara ulaştı.

Akbank'ın aynı dönemde piyasa değerindeki artış, hisse senedinin fiyatındaki artışla dolar bazında yüzde 31.8 olarak gerçekleşti.

Likiditasyon açısından ikinci sırada yer alan Yapı Kredi Bankası yüzde 59,1, İş Bankası C yüzde 58,62 değer kazanırken, Koç Holding'in değeri yüzde 33,7 arttı.

İMKB-100 Endeksi şirketlerin halka açık kısımlarının piyasa değerleri üzerinden hesaplandığı için bu açıdan en yüksek değere sahip olan 10 şirketin çıkışta ortalama dolar bazında yüzde 38,1 değer kazanması, endeksi de hızla yeni rekorlara sürüklüyor.

İlk on hisse senedinde durum böyle iken, İstanbul Borsası'nda şirketlerin halka açık kısımlarının toplam piyasa değeri 14,1 milyar dolara ulaştı.

21 Ekim tarihinde bu rakam 10,8 milyar dolar seviyesindeydi. Toplam piyasa değeri ile oranlandığında ortalama halka açıklık oranı da yüzde 21 seviyesinde oluştu.

Her ne kadar halka açık kısımlarının piyasa değerleri milyar dolarlara ulaşsa da Akbank, Yapı Kredi Bankası ve İş Bankası gibi yüksek likiditasyona sahip kağıtlarda alınan yüklü pozisyonlar piyasadaki hisse senedi miktarını da azaltıyor.

Bu tip kağıtlarda alınan pozisyonlar diğer küçük piyasa değerine sahip kağıtlar gibi çok hızlı değişmediği için piyasadaki hisse miktarı azalıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır