kapat

15.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enerjide yeniden yapılanma atılımı
Enerji Bakanı Ersümer, enerji reformu için yasaların ay sonuna kadar çıkacağını söyledi

Başbakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, dünya ekonomisi ile entegrasyon sürecinde olan Türkiye'nin enerji sektöründe kapsamlı bir yeniden yapılanma atılımı başlattığını bildirdi.

Ersümer, yabancı yatırımları büyük ölçüde ilgilendiren tahkim konusunun anayasa değişikliği ile büyük ölçüde çözüme kavuşturulduğunu dile getirerek, uyum yasaları kapsamında hazırladıkları Danıştay Kanunu Değişiklik Metni ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'ndaki Değişiklik Metni'nin, hükümet tasarısı olarak TBMM'ye sunulduğunu söyledi.

Ersümer, tasarıların bir an önce kanunlaşması konusunda liderlerin de mutabakata vardığını ifade ederek, "Önümüzdeki sözleşmeleri uygulamaya koymak için bir eylem yasasına ihtiyaç vardı. Bunu hazırlıyoruz üzerinde çalışıyoruz. Ay sonuna kadar tasarılar yasalaşacak" dedi.

ENERJİ AÇIĞI ARTIYOR
Kalkınmanın kilometre taşı olan yatırımları bir an önce hayata geçirmenin hükümetin en önemli hedeflerinden biri olduğunu kaydeden Ersümer, bu kapsamda enerji sektöründe de oldukça kapsamlı bir reform programının başlatıldığını söyledi. Elektrik enerjisi ihtiyacının büyüme hızının üstünde arttığını ifade eden Ersümer, bu talebin 2000'li yıllarda yılda ortalama yüzde 8-10 artış göstermesinin beklendiğini bildirdi. Ersümer, şunları söyledi:

5 MİLYAR DOLAR
"Elektrik santrallarına yapılacak yatırımların yanı sıra iletim ve dağıtım sistemlerine yapılması gereken yatırımlarla birlikte yıllık toplam yatırım ihtiyacı yaklaşık 4.5-5 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor."

Ersümer, "Yap-işlet-devlet modeliyle yürütülen çalışmalar başta olmak üzere ihtiyaç duyulan yabancı yatırımcı ilgisinin yasal kısıtlamalara bağlı olarak beklenen ölçüde gerçekleşmediğini vurgulamak istiyorum" diyerek sözlerini söyle sürdürdü:

"Önümüzdeki 20 yıllık dönemde 30 milyar dolarlık yatırım, 150 milyar dolarlık ticari işlem hacmi öngörülen doğalgaz piyasasının günümüzdeki hukuki ve kurumsal yapı ile sürdürülmesi mümkün değildir. Ülkemizin ekonomik ve siyasal tercihlerine uyumlu bir doğalgaz piyasasının düzenlenmesi için çalışmalar sürdürülmektedir."

"DPT ile tartışma içindeyiz"
Enerji Bakanı Ersümer, Türkiye'de planladıkları enerji yatırımları miktarı konusunda DPT ile bir tartışma içinde olduklarını da belirterek, şöyle konuştu: "Ümit ediyoruz bu tartışmayı bir an önce bitiririz. Tabii ki, DPT'nin özellikle destek verdiği projelerin başında yap-işlet projeleri geliyor. Ben Enerji Bakanı olarak 7 adet daha yap-işlet tarzında termik santral yapılmasıyla ilgili talebi DPT'ye verdim.

Santralların 2'si Tekirdağ, 2'si İskenderun'da olacak. Diğerleri Çanakkale, Eskişehir, Zonguldak'ta kurulacak. Bu, Türkiye'deki enerji piyasası bakımından toplam 3.2 milyar dolarlık önemli bir yatırım imkanını sağlayacak. Ümit ediyorum DPT diğer projelerimize nazaran bu yap-işlet projelerimize önemli bir destek verir."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır