kapat

15.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeltsin gelmiyor
Blair'ın ardından Rus liderin de AGİT Zirvesi'ne katılamaması ortalığı karıştırdı. Yeltsin'i İstanbul'a getirmek için çabalar hızlandı

Yüzyılın son zirvesi 18-19 Kasım günlerinde İstanbul'da yapılıyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT'in 54 üyesinin devlet veya hükümet başkanları toplantıda yerini alırken İngiliz Başbakan Tony Blair ve Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, AGİT İstanbul zirvesine gelemeyecek. Blair, parlamentoda 200 yıldır uygulanan geleneksel konuşması nedeniyle gelemeyecek. Yeltsin'in ise gelmeyeceği henüz resmi olarak açıklanmış değil. Katılması için diplomatik çabalar hızlandırıldı ancak bir sürpriz olmazsa zirvede olmayacak.

TALBOTT'U İSTİYOR
Rus lider yaklaşık 15 gündür yine Kremlin'den dışarı çıkmıyor. Sağlığının bozulduğu, doktorlarının dışarı çıkmasına izin vermediği söyleniyor. Ancak Yeltsin'in İstanbul'a gelemeyişinin ya da gelmek istememesinin altında başka nedenler var. Diplomatik kaynaklar, Yeltsin'in gelemeyeceğini öncelikle şu nedene dayandırıyor: Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott, zirveye katılmayacak. Yeltsin'e yakın kaynaklar, "Amerika ile Rusya arasında ne zaman bir görüşme olsa, Talbott, konuları, konuşmaların altyapısını belirler, tarafları pazarlığa oturturdu. Clinton'la görüşme sırasında bile yanlarında olurdu" diyorlar. Öyle ki Talbott gelmezse Yeltsin'in de gelmeyeceğinden emin konuşuyorlar.

İSTANBUL'U BEĞENMİYOR
Rus liderin ayrıca AGİT zirvesi için İstanbul'u beğenmediği de sızan haberler arasında. Yeltsin, Türkiye ile uzun süredir siyasi kriz yaşandığını düşünüyor. Bunu son olarak Başbakan Bülent Ecevit'in Moskova ziyareti sırasında da gösterdi. Ecevit, Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz getirilmesini öngören Mavi Akım projesini hemen imzalamayacağının sinyallerini verince Yeltsin, Ecevit'le görüşmekten kaçındı. Bunun yanında İstanbul'daki zirvede Bakü-Ceyhan petrol boru hattının imza töreni yapılacak. Hazar petrolü için Amerika ve Türkiye'nin önerdiği Bakü Ceyhan'ın kabulü Yeltsin'de kırgınlık yarattı.

ÇEÇEN BASKISI
Rus hükümeti son iki aydır Çeçenistan'daki radikal dinci gerillalara operasyon düzenliyordu. Operasyonun Çeçen kentlerine ve köylerine kayması ortaya bir mülteci krizi çıkardı. Evlerini terk etmek zorunda kalan Çeçenler'in durumu, uluslararası camiadan Rusya'ya kınamalar gönderilmesine neden oldu. Çeçen konusu da zirvenin kaçınılmaz gündemi olacak ve Yeltsin, "İç sorunumuz kimse karışamaz" dediği Çeçenistan konusunda nasihat dinlemeyi istemeyecektir.

STROBE TALBOTT OLMAZSA OLMAZ
Amerika'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott, Rusya'ya karşı yumuşak tavırlarıyla tanınıyor. 1993 yılında Amerika'nın Bağımsız Devletler Topluluğu ve Kafkasya özel temsilciliğine getirildi. Ermeni ve Azeri ihtilaflarında arabuluculuk yapan Talbott, Boris Yeltsin ile yakınlığıyla da tanınıyor. Moskova'ya sık sık seyahat edip Yeltsin ile görüşüyordu. Rusça da bilen Talbott'un, Rus edebiyatı ile ilgili yayınlanmış kitapları var. Eski gazeteci Talbott, Dışişleri'nin yükselen isimleri arasında.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır