Avukat Neşet Ömer Yıldırım'ın tüketici sıfatıyla Rekabet Kurulu'na yaptığı başvuru kabul edildi ve PÜİS hakkında inceleme başlatıldı.
Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası'nın (PÜİS) 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanuna aykırı davrandığı tespit edilirse tüketicilere tazminat yolu açılacak.
Çünkü Rekabet Kanunu'nun 56, 57 ve 58. maddeleri tazminat ve zarar tazminini içeriyor. 56. madde iade borcunu düzenliyor ve tazminat isteminde Borçlar Kanunu hükümlerinin uygulanacağını belirtiyor.
57. maddede yer alan ifadeler ise şöyle:
"Her kim bu Kanuna aykırı olan eylem, karar, sözleşme veya anlaşma ile rekabeti engeller, bozar ya da kısıtlarsa yahut belirli bir mal veya hizmet piyasasındaki hakim durumunu kötüye kullanırsa, bundan zarar görenlerin zararını tazmine mecburdur. Zararın oluşması birden fazla kişinin davranışları sonucu ortaya çıkmış ise bunlar zarardan müteselsilen (zincirleme) sorumludur."
Rekabet Kanunu'nun 58. maddesinde zararın tazminine ilişkin şu hükümler yer alıyor: "Rekabetin engellenmesi, bozulması veya kısıtlanması sonucu bundan zarar görenler, ödedikleri bedelle, rekabet sınırlanmasaydı ödemekte olacakları bedel arasındaki farkı zarar olarak talep edebilir... Hakim, zarar görenlerin talebi üzerine, uğranılan maddi zararın ya da zarara neden olanların elde ettiği veya elde etmesi muhtemelen olan kârların 3 katı oranında tazminata hükmedebilir."
Akaryakıt sliplerini saklamakta fayda var. Soruşturma sonucunda Rekabet Kurulu PÜİS ve akaryakıt bayilerinin rekabeti engellediğine karar verirse tüketiciler 4 Ekim 1999 tarihinden itibaren (Anlaşma yapıldığı iddia edilen ve bayilerin komisyon uygulamasına başladığı tarih) sakladıkları akaryakıt sliplerini tazminat istemek için belge olarak kullanabilir.
Rekabet Kurulu kararından sonra tazminat süreci şöyle işleyecek: Önce PÜİS ve akaryakıt aldığınız bayiye, tazminat istediğinizi belirten bir noter ihtarnamesi göndermeniz gerekiyor. Bayi veya PÜİS ihtarnameyi dikkate almazsa hukuk mahkemelerine başvurmalısınız.
Gelişmeleri izleyeceğiz. Şayet PÜİS rekabeti engellemişse ve haksız bir uygulama başlatmışsa, bunun zararını binlerce otomobil sahibi ödüyor ve ödeyemeye devam edecek.
İlk anda tazmin edilecek para küçük gelebilir fakat komisyonların 3 katının ve yasal faiziyle birlikte hesaplanacağını dikkate alırsanız büyük miktarlara ulaşacağını tahmin edersiniz. En azından cebimizden haksız olarak alınmış paranın (kaç para olursa olsun) iadesini istemek tüketici olarak görevimizdir.