Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve önümüzdeki hafta içinde Bakanlar Kurulu'na sunulması beklenen taslak, her türlü denetim yetkisini idarenin elinden alarak, Yapı Denetim Kuruluşlarına verirken, kanun kapsamında denetlenerek inşa edilmiş yapılara sertifika verilmesi öngörülüyor. Taslak, Yapı Denetim Kuruluşları'nı, yapım faaliyetlerini ve bu işlerde kullanılan malzemelerin standartlara uygunluğunu denetlemek ve uygulama projelerini kontrol etmekle yükümlü kılıyor.
Taslağa göre, Yapı Denetim Kuruluşları bünyesinde uzman mühendis ve mimar bulunduracak ve bu kuruluşların sermayelerinin ise en az yüzde 51'i uzman mühendis ile mimarlara ait olacak. Yapı Denetim Kuruluşları, imar mevzuatı uyarınca ilgili idareye karşı öngörülen teknik sorumlulukları üstlenecek. Yapının, projelerine uygun olarak kısmen veye tamamen bitirildiğine dair Yapı Denetim Kuruluşu tarafından ilgili idare, rapor verilmeden yapı sahibine yapı kullanma izni verilmeyecek.
Yapı Denetim Kuruluşu, yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminde meydana gelebilecek yapı hasarından dolayı 10 yıl süreyle, taşıyıcı olamayan diğer kısımlardaki yapı hasarından dolayı ise 2 yıl sorumlu olacak.
Kanunun uygulanmasına pilot iller olarak, Adana, Ankara İstanbul, İzmir, Trabzon, Antalya, Aydın, Bolu, Bursa, Çanakkkale, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hatay, Sakarya, Gaziante, Kocaeli, Samsun, Tekirdağ, Kayseri vee Yalova gibi illerde başlanacak.