kapat

18.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CAN ATAKLI(ataklic@sabah.com.tr )


Kaynayıp giden suçlama

Aslında üzerinden epeyi zaman geçti. Ancak bazı olaylar var ki, unutmamak ve unutturmamak gerek. Deprem, artçı deprem derken üzerinde durulması gereken bazı konuları, ıskalıyoruz. Bunlardan biri de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun çeşitli yorumlara neden olan konuşmasıydı. Bu konuşmadaki "siyasileri" suçlamalayan ifadeler, günün diğer olayları arasında kaynadı gitti.

Geçiştirildi
Bunlardan biri hükümetin ikinci büyük ortağı MHP'ye yönelik, iki cümlelik, ama çok ağır eleştiriydi. MHP bu eleştiriyi üzerine hiç alınmadı, geçiştirmeye çalıştı. Oysa geçiştirilmemeliydi.

Geçiştirildi, çünkü Türkiye'deki siyasetçi kumaşı ancak bu kadar.

Olayı "normal demokratik bir ülke açısından" alalım desek bile öyle olmuyor ki. Tuhaflık bir gazetecinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye "Askerle aranız nasıl?" sorusuyla başlıyor. Bir demokratik ülkede iktidarı elinde tutan Başbakan Yardımcılığı koltuğunu işgal eden siyasi partinin genel başkanına böyle bir soru sorulmaz.

Ama biz soruyoruz, çünkü karşımızdaki bu soruya bizden daha iştahlı, ki bundan prim yapmayı bile düşünüyor. Demokratik ülkede kazara böyle bir soru sorulsa bile alınacak cevap şöyle olur: "Silahlı Kuvvetler devletimin bir parçasıdır. Görevlerinin başındadırlar, bu sorunuzun ne manaya geldiğini anlamadım."

Ama Bahçeli öyle yapmıyor, "Bize itici davranmıyorlar" karşılığını veriyor, içinde gizli bir sevinç var besbelli.

Genelkurmay Başkanı da cevaplıyor: "Anayasa'nın değiştirilemez maddelerini benimsemeyen ya da benimser görünüp başka türlü yapan partilere sıcak bakamayız."

Bu yenilir yutulur gibi değil. Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine bakınca ne söylenmek istendiği anlaşılıyor.

Böyle siyasetçi
Peki MHP Başkanı bu karşı ne diyor? Hiç; "Yorum yok" demekle geçiştiriyor.

Ardından dönüp hükümetin diğer ortaklarına bakıyoruz. Onlarda da hiçbir şey yok. Tam tersine sevinç içindeler, Başbakan "İyi ki konuştu" diyor.

Türkiye'de siyaset son 20 yıldır hukuk ve demokrasi ekseninden çıkıp başka güçlere endekslendiği için siyasetçilerimiz de böyle oluyor. Cesaretsiz, basiretsiz, yeteneksiz ve "güce tapan" siyasetçi tipi yaratıldığı için, aksini düşünenlere politik arenada yol açılamıyor.

İşte Anayasa'nın "değiştirilemeyen" maddeleri
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun MHP'ye yönelik sözlerinde yer alan "Anayasa'nın değiştirilemeyen, değiştirilmesi teklif bile edilemeyen" maddeleri 3 tane. Anayasa'nın 1, 2 ve 3 numaralı maddelerinden sonra gelen 4'üncü madde ise bu üç maddenin değiştirilemeyeceğini söylüyor.

Anayasa'nın diğer bütün maddeleri gerektiğinde değiştirilebildiği halde bu üç maddeye dokunulamıyor. Meclis'teki 550 milletvekili imzalasa bile bu maddelerin değiştirilmesi bile teklif edilemiyor.

Merak edenler için bu üç maddeyi aynen sunuyorum.

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine

bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır.

Çok kıskanıyorum
Pazartesi gününden itibaren, adı çocuklara yönelik olan ama İngilizce bilmeyen büyüklerin de çok yararlanacağı yepyeni bir kültür hamlesine başlıyoruz biliyorsunuz. Artık dünyanın ortak dili haline gelen İngilizce'yi, üstelik çok sevilen çizgi film kahramanlarının yardımıyla öğrenmek çok keyifli olacak. 64 gün boyunca hergün SABAH'la birlikte bedava verilecek yardımcı kitapları toplu olarak görünce öyle bir kıskandım ki anlatamam. Bizim öğrencilik dönemlerimizde yabancı bir dili öğrenmek bu kadar kolay ve eğlenceli değildi. Şimdiki çocuklar ve tabii büyükler de çok şanslılar. İngilizce bilmeyen ya da az bilen herkese bu kültür hizmetinden yararlanmayı tavsiye ederim. Hele büyükler, sakın bu "çocuklar için" diye düşünmeyin. Hem fena mı, içimizdeki çocukluğu gizlice yaşama şansı buluruz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır