|
Komşuda borsa çılgınlığı
Yunanlılar tam anlamıyla borsakolik oldu. Atina Borsası talep patlaması ile yıl içindeki 50. rekorunu kırdı. Endeks 1.5 ayda yüzde 47 yükseldi
Türkiye kadar olmasa bile depremle sarsılan Yunanistan'da halk hisse senetlerine adeta saldırıyor. 2001 yılında Euro-Zone'a girecek olan Yunanistan'da hisseleri bu beklentiyi satın alan yatırımcıların yoğun talebiyle, tavan fiyatlardan işlem görüyor.
Bundan 5 yıl önce yıllık işlem hacmi 150 milyar drahmi olan Atina Borsası'nın son günlerde yoğun ilgi görmesiyle günlük işlem hacmi 400 milyar drahmiye yükseldi. Borsa endeksi 2 Ağustos'ta 4.312 puan seviyesindeydi. Dünkü kapanışta yıl içerisindeki 50. rekorunu kıran Atina Borsası'nda endeks 6.355 puana yükseldi. 1.5 aylık yükseliş yüzde 47'yi buldu. 5 günlük yükseliş yüzde 10'u buldu.
Faizler düşük
Yunanistan'da faiz oranlarının vergisiz yüzde 5 civarında olması hisse senetlerine olan talebi artırıyor. Depremin Türkiye'deki kadar büyük yıkımlara neden olmaması, ekonomik etkisini de azaltınca, Yunanlı yatırımcıların hisse senetlerine ilgisi de azaltmıyor. Bunun yanında hükümetin de gelirlerini artırmak için borsayı kullanacağı yönünde çıkan söylentiler de piyasada olumlu karşılanıyor. Hükümetin olası satışları öncesinde fiyatların yükseleceği beklentisi talebi ayakta tutuyor. Uzmanlar Atina Borsası'nda düzeltme hareketinin ise henüz beklenmediğini belirtiyor. Borsacılar, Yunanistan'da borsanın halka bu kadar yayılmasının da ayrıca dikkat çekici olduğunu belirtiyor.
Son krizin maliyeti 350 milyar $
Güney Asya piyasalarında başlayarak Rusya ve Brezilya'yı da sarsan 1997-1998 küresel mali krizinde bankaların ve büyük mali yatırımcıların 350 milyar dolar kaybettikleri bildirildi. Dünya çapında 300 mali kurumu temsil eden Uluslararası İktisat Enstitüsü, krize giren ülkeler için hazırlanan kurtarma programlarında özel sektörün kayıplarının hesaba katılmadığını ve karşılanmadığını bildirdi. Enstitü Başkanı Charles Dallara, krizlerden sonra kurtarma programlarında özel sektörün daha fazla sorumluluk yüklenmesi fikrinin geçerli bir görüş olduğunu belirtmekle birlikte, bunun mekanizmalarının belirlenmesinin acil bir konu olduğunu söyledi.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|