kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AHMET VARDAR(avardar@sabah.com.tr )


Öneriler

Geçirdiğimiz deprem faciası sırasında hayli telaş, sıkıntı ve acı günler yaşadık, hala da yaşamaktayız... Türlü-çeşitli sebeplerle bana kadar gelen aksaklıkları, yanlışllıkları, uygulama hatalarını elimden geldiği kadar yazdım, uyarılar yaptım. Bir parça faydalı olabildiysem ne mutlu bana...

Bildiğiniz gibi, insanlarımızla içiçe yaşamayı düstur edinmiş bir kimseyim. Okuyucularla, vatandaşlarla devamlı bilgi alışverişi yapmaktayım. Geçirdiğimiz bu deprem konusunda aldığım şikayetler yanında vatandaşlardan bir takım öneriler de geldi. Bir kaçından kısa kısa bahsedeceğim. Dileğim, ilgililerin bu satırları altını çize çize okumalarıdır.

1- Tüm il ve ilçe belediye başkanlarının lüks makam arabalarını satalım, hatta diğer kurumlardakileri de satıp yerlerine bir süre için yerli ucuz araba alalım. Basit bir hesaplama ile 2.000 adet olsa ortalama değer ile 30 trilyon para edecektir. 10 trilyonu ile yerli araba alınsa, 20 trilyon kalır. Bu parayla da yuvarlak bir hesapla 4000 konut inşa edilebilir.

2- İnşaat ruhsatları verilirken yetkinin belediyelerden alınarak, sigorta şirketlerine devredilmesi durumunda, özel sigorta şirketlerinin yüksek tazminat ödeme korkusu ile inşaatlardaki kaliteyi arttıracaklarına inanıyorum. Dolayısıyla binalar daha sağlam inşa edilecektir. Bunu inceleme konusu yapma yetkililere kalmış.

3- Diyanet İşleri Başkanlığı bir kereye mahsus olarak fitre ve zekatların bu ay verilmesi için fetva çıkarması yerinde olur. Bu arada kurban derisi toplama işini de bir kereye mahsus olmak üzere bu yıl yeni kurulacak olan Deprem Vakfı'na verilmesi faydalı olacaktır.

4- Bedelli askerliğin yürürlüğe konup, özellikle yurt dışında çalışan gençlerimizden yüklü bir bedel alıp, onlara kısa süre askerlik yaptırılmalıdır. Buradan gelecek gelir hem döviz olarak yüklü, hem de Türk parası olarak bayağı işe yarayacaktır. Böylece buradan toplanan paralarla binlerce ev yaptırılabilecektir.

5- Hafızası çok zayıf olan bir milletiz ve her gördüğümüze de inanırız. Bu nedenle depremden zarar görmüş olan her yerleşim biriminde mutlaka bir yıkık binayı sembol olarak olduğu gibi bırakmalı ve gelen geçen onu gördükçe depremi hatırlamalı... Böylece aklımız başımızdan gitmez ve sağlam binalar yapmaya teşvik edilmiş oluruz.

6- Bundan böyle özellikle Savunma Bakanlığı tarafından ordu içinde DEPREM ÖZEL ÇEVİK KUVVETİ kurulmalı... Bu özel çevik kuvvet her an, her tarafa zamanında gidebilecek şekilde hazır tutulmalı ve deprem gibi büyük felaketler daha başlar başlamaz otomatik olarak devreye girerek çalışmalıdır.

"Akıl akıldan üstündür" derler. Bütün bu önerileri ben akıl etmedim. Vatandaş yazdı, ben de ilgililere naklediyorum. Saygıyla duyurulur.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır