kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Başbakanlıktan Merve'ye cevap: Vatandaşlığa layık biri değil
Danıştay'a savunma veren Başbakanlık, Merve Kavakçı için "İkrar etti. Bu en büyük delildir" dedi

BAŞBAKANLIK, Türk vatandaşlığından çıkarılan FP'nin türbanlı milletvekili Merve Safa Kavakçı'ya sert cevap verdi. Kavakçı'nın, vatandaşlıktan çıkarılması nedeniyle Hükümet aleyhine Danıştay'a açtığı dava için savunma veren Başbakanlık, "TBMM'de milletvekili olarak görev yapmaya talip olan bu kişi, güvenirliğini kaybetmiştir" dedi.

Başbakanlık Hukuk Bürosu tarafından hazırlanarak Danıştay'a gönderilen 9 sayfalık savunma dilekçesinde, çarpıcı ifadeler yeraldı. Savunmadan bazı bölümler özetle şöyle:

KENDİ İSTEĞİYLE, İZİN ALMADAN: Davacının, İçişleri Bakanlığı'ndan izin belgesi almadan 2.5.1992 tarihinde Greencard'a hak kazanmış olduğu, 3.5.1999 tarihinde de yemin ederek ABD vatandaşlığı edindiği, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk, Hukuk ve Emlak Müdürlüğü'nün yazısından anlaşılmaktadır. İçişleri Bakanlığı'nın talebiyle, izin belgesi almadan, Türk vatandaşlığına ek olarak, ABD vatandaşlığını kendi isteğiyle kazanan Kavakçı'nın, vatandaşlığı kaybetmesine Bakanlar Kurulu karar vermiştir.

KARAR, YASAYA UYGUN: Anayasa, vatandaşlığın, kanununun gösterdiği şartlarda kazanılmasını, kanunun gösterdiği şartlarda kaybetmesini düzenler. 403 sayılı kanuna göre, izin almadan kendi isteğiyle yabancı devlet vatandaşlığını kazananların, Türk vatandaşlığını kaybettirilmesine Bakanlar Kurulu karar verebilir. Yönetmelikler de bunu düzenler.

VATANDAŞLIĞA LAYIK DEĞİL: Her devlet, vatandaşlığa layık görmediği kişileri, belli hal ve nedenlerle, vatandaşlıktan yoksun kılma hakkına sahiptir.

GÜVENİRLİĞİNİ KAYBETTİ: ABD vatandaşlığı için yaptığı yeminde de, şimdiye bağlı bulunduğu devlete ve hükümranlığına olan bağlılığını ve sadakatini reddettiğini ve kesinlikle tanımadığını, söylüyor. Bu şekilde milletvekili olan bir kişi, ABD vatandaşlığına geçerken böyle yemin etmiş olmakla, güvenirliğini kaybetmiştir.

SORUMLULUKLA BAĞDAŞMAZ: TBMM'de, milletvekili olarak görev yapmaya talip olan davacının, bir başka ülkenin vatandaşlığını, aday olduktan sonra, seçmiş olması, milletvekili ve vatandaşlık sorumluluğuyla bağdaşmaz.

İKRAR, EN BÜYÜK DELİLDİR: Davacı, vatandaşlığa geçtikten sonra haber de vermemiştir. Türk devleti durumu tespit ettikten sonra ikrar etmiştir. İkrar da kesin delildir.

EŞİ İÇİN DE DOĞRU SÖYLEMEDİ: Davacı, eşi nedeniyle ABD vatandaşlığına geçtiğini iddia etmiştir. Evlilikle otomatikman ABD vatandaşlığına geçmesi ABD yasalarında da yoktur. 3 yıl evlilikten sonra dahi başvurma şartı bulunuyor. Kaldı ki, evlendiği kişi, evlendiği tarihte Ürdün vatandaşı idi.

Ali Ekber ERTÜRK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır