kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

'Hasarlı bina onarılmadan deprem vurur'
BAYINDIRLIK ve İskan Bakanlığı ile Tübitak tarafından düzenlenen "Depremde Yapı Sorunları ve Çözüm Yaklaşımları" konulu değerlendirme ve tartışma toplatısında sorunların çözümüne ilişkin öneriler masaya yatırıldı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, "35 bin orta hasarlı bina var. Bu binaların güçlendirme projeleri başlı başına bir problem" dedi. Üniversiteleri bir araya toplamaktaki amacının modeller tespit edip, çeşitli çareler bulmak olduğunu söyleyen Aydın, "Sorunu çözmeliyiz" dedi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ise "35 bin hasarlı binanın güçlendirme projesinin çiziminin ve projenin tamamlanmasının 15 yıldan önce bitmesinin mümkün değildi. Ondan evvel deprem bizi vurur" dedi. Öte yandan, Japonya ile ortak bir çalışma yürüten İTÜ, Kobe depreminde uygulanan hasar tespit çalışmalarını Türkiye'ye uyarlayarak mühendisleri eğitmeyi planlıyor. 7 kişilik Japon uzman heyetini Türkiye'yi davet eden İTÜ, 6-17 Eylül tarihleri arasında hasar tespit çalışmalarına ilişkin hazırlıklara başlıyor.

Fatih ATİK

Çadırkent'te demokrasi
DEPREM felaketinin yaşandığı Adapazarı'nda, çadırkentlerdeki yaşam giderek daha da düzene girerken, Valiliğin önerisiyle yapılacak bir düzenlemeyle, çadırkentler bundan böyle depremzedeler tarafından seçilecek bir "Temsilciler Kurulu" ve bunlar arasından belirlenecek 9 kişilik "Yürütme Kurulu" tarafından yönetilecek. Sosyal hizmet uzmanı olarak Emirdağ çadırkentte görev yapan Yusuf Özden, bin 368 çadırda 8 bin 340 kişinin barındığı ve 9 mahalleden oluşan çadırkentte, önümüzdeki günlerde seçim yapılacağını söyledi. Seçim sonucu belirlenecek 70 kişilik Temsilciler Kurulu'nun çadırketteki yaşamın düzenli hale getirilmesinden sorumlu olacağını kaydeden Özden, Temsilciler Kurulu içinden her mahalleden birer kişi olmak üzere 9 kişilik Yürütme Kurulu seçileceğini bildirdi. Özden, bu kurulların Adapazarı'ndaki diğer çadırkentlerde de oluşturulacağını, seçilecek kurulun temizlik, tuvaletlerin bakımı, yardımların dağıtılması, ziyaret edenlerin karşılanması ve sorunların aktarılması konusunda yetkili olacağını anlattı.

Denizde on santim atık
ÇEVRE Bakanı Fevzi Aytekin'e sunulan deprem kirlilik raporunda, Marmara Denizi'nin tehdit altında olduğu belirtildi. Çevre Bakanı Fevzi Aytekin ise, deprem sonrası alınması gereken tedbirleri içeren yazının valilikleri gönderildiğini, ancak deprem sonrasındaki karmaşa nedeniyle bunların çoğuna uyulmadığını söyledi. Aytekin, "Deprem sonrası alınması gereken kısa, orta ve uzun vadeli önlemleri Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'ne bildirdik. Ancak, molozların denize dökülmesi gibi bunların bir kısmına uyulmadı. Karmaşa ortamı geçtikten sonra kurallara yerine getirilmeye başlandı. Tedbirleri alacak olan valiliklerdi" dedi.

Nevin BİLGİN


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır