kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Türkiye'nin yanındayız'
Amerikan Dışişleri Bakanı Albright: Ticari ilişkiler geliştirilecek. İlk olarak da tekstil kotası artırılacak

Amerikan Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, dün "geçmiş olsun ve başsağlığı" dileğinde bulunmak için 5.5 saatliğine Türkiye'ye geldi. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Albright, Atatürk Havalimanı'nda, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le ortak bir basın toplantısı düzenledikten sonra Türkiye'den ayrıldı.

Albright'ın DC-9 tipi özel uçağı, dün 11.50'de İstanbul'a indi. Konuk Bakan'ı İsmail Cem, ABD Büyükelçisi Mark Parris ve İstanbul Başkonsolosu Frenk Urbancic karşıladı. Her iki dışişleri bakanı 2'si Amerikan, 4'ü Türk 6 helikopterle Kocaeli'ne geçti. Buradaki incelemelerin ardından saat 14.15'te İstanbul'a dönen Albright ve Cem, bir basın toplantısı düzenledi.

"Tekstil kotası artacak"
Albright, Amerikan Hükümeti'nin desteğini bir kez daha bildirmek üzere geldiğini söyleyerek, ülkesinin Türkiye'ye uzun vadeli destekte bulunacağını söyledi.

Yaraların sarılması için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyleyen Albright şöyle devam etti: "Başkan Clinton'ın depremden sonra Amerikalılar'a yaptığı yardım çağrısı çerçevesinde 11.5 milyon dolardan fazla para toplandı. Ama ben Amerikan yardımlarının uzun vadede olması gerektiğini düşünüyorum. Burada bildirmekten memnunum ki, ABD ve Türkiye, ikili ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilebilmesi için bir çerçeve anlaşmasının müzakerelerine başladı. Türk Hükümeti'ne, tekstil kotasının artırılabilmesi için 20 Eylül'de Washington'a bir heyet göndermesini önerdik. Bu sayede depremden kötü etkilenen Türk tekstil firmalarının zararlarını giderebilmesi mümkün olacak."

"Başbakan'ı bekliyoruz"
Başbakan Ecevit'in Eylül ayı sonunda ABD'ye yapacağı ziyarete de değinen Albright, "Ecevit hükümetinin yaptığı önemli reformlar, Türkiye'nin güçlü ve zengin bir Batı demokrasisi olmasına yardımı olacak" dedi. Albright, Türkiye'ye yardımcı olmanın yolları üzerinde çalışılmakta olduğunu söyleyerek, Ecevit'in ziyareti sırasında bu yolların görüşüleceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem de, Başkan Clinton ve Amerikan halkına, depremden sonra Türkiye'ye sağladıkları destek ve yardımlar için teşekkür ederek, "Böyle zor günlerde bize sağladığınız yardım ve destek çok önemli. Bunları unutmayacağız" dedi.

"Türkiye 12'nci aday"
Albright, toplantının ardından gazetecilerin Türkiye-AB ve Türk-Yunan ilişkileri hakkındaki sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin AB'nin bir parçası olmasını desteklediklerini belirten Albright, AB dışişleri bakanları ile yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin 12'inci aday olması gerektiği noktasını vurguladığını söyledi. Amerikan Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin AB'nin endişeli olduğu bazı alanlarda önemli gelişmeler katettiğini ve bu çerçevede son insan hakları alanındaki düzenlemelerin kendilerini cesaretlendirdiğini bildirdi.

Türk-Yunan ilişkilerine ilişkin bir soru üzerine de Albright, ABD'nin uzun süre iki önemli müttefiki arasındaki ilişkilerden endişe duyduğunu belirterek, "Ancak, şimdi Yunan hükümeti ve halkı Türk insanının başına gelen bu talihsiz olayda çok cömertçe davrandı" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır