kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2 milyar $ tehlikede
Deprem kongre turizmini vurdu. Önemli toplantılar ertelenirken, yaklaşık 2 milyar dolarlık kongre turizmi geliri tehlikeye girdi

Kongre turizminden gelecek olan yaklaşık 2 milyar dolar deprem nedeniyle tehlikeye girdi. 2.5 milyar dolarlık gelirle turizmdeki payı yüzde 30'u bulan ve kongre turizminin merkezi olarak kabul edilen İstanbul'daki otellerde iptal tedirginliği yaşanıyor. Şimdiden NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı ve Uluslararası Tıp Kongresi'nin de bulunduğu önemli toplantılar iptal oldu. En büyük geliri kongrelere gelen ve normal bir turistten 2.5 kat daha fazla harcayan yabancı ziyaretçilerden elde eden Türkiye'de yapılacak olan diğer toplantıların da iptal edilmesinden korkuluyor.

İlk şokun ardından turizmdeki durumu tesbit etmek için çalışmalara başladıklarını anlatan Turizm Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Talha Çamaş, Güney ve Ege sahillerinde büyük iptallerin yaşanmadığını sadece ilk hafta rezervasyonlarda bir duraklama olduğunu söyledi. Çamaş, asıl iptallerin İstanbul'da olduğunu belirterek, depremin kongre turizmine faturasının büyük olacağını vurguladı.

Türkiye geçen yıl kongre turizminden yaklaşık olarak 1.7 milyar dolar gelir elde etti. Kongre için gelen turistlerin sayısı ise 500 bini buldu. TURSAB'ın çalışmasına göre, Türkiye'ye havayoluyla gelenlerin yüzde 38'i İstanbul'dan giriş yapıyor. İstanbul'da sadece bakanlıktan belgeli yatak kapasitesi 44 bin adedi buluyor. Bu Türkiye'deki toplam yatak kapasitesinin yüzde 14'üne eşit.

İptaller endişe yaratıyor
İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçilerin gerçekleştirdiği geceleme adedi bir yılda toplam 8.2 milyonu buluyor. Normal bir turist ortalama 800 dolar harcarken, genelde kongreler için gelen ziyaretçiler 3 bin dolar harcama yapıyor. TURSAB'ın verilerine göre, Türkiye'de yapılan kongrelerin yüzde 35'i İstanbul'da gerçekleşiyor. İstanbul'da kongre salonu olan tesislerdeki yatak kapasitesi de 18 bini buluyor.

Önemli toplantılar
Bütün bunlardan ortaya çıkan sonuç ise, deprem esas olarak turizmi İstanbul'da vurdu. Talha Çamaş, seyahatini yarıda kesenlerin yanısıra, toplantıların iptal edilmesinin de endişe verdiğini söyledi.

Swiss Otel Halkla İlişkiler Müdür Elif Duru, gelecek olan misafirlerde bir huzursuzluk olduğunu belirterek, "Biz otelimizin Japonlar tarafından yapıldığını ve sağlam olduğunu söyleyip onları rahatlatıyoruz. Eylül ayında yapılması gereken toplantılarla ilgili henüz bir iptal görünmüyor" dedi.

İptal olmaması halinde Swissotel'de aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi, Uluslararası Göz Kongresi, Petrokimya Konferansı ve Botaş Gaz Petrol Kongresi'nin de bulunduğu bir çok toplantıya evsahipliği yapacak. Kongre turizminin önemli mekanlarından biri olan Conrad Oteli'nin Satış Direktörü Fatih Şenuslu ise depremden sonra Eylül ve Ekim aylarındaki toplantıların iptal edildiğini söyledi.

Şenuslu, başta 200 yabancı misafiri ağırlayacakları NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı ve Uluslararası Tıp Kongresi olmak üzere bir çok toplantının iptal edildiğini söyledi. Şenuslu, daha önce iptal edilen Bilişim Fuarı nedeniyle de otelde iptaller olduğunu hatırlattı.

Şelale KADAK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır