kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yalancı borsacı yakayı ele verdi
Sigorta şirketlerini dolandıran ve yüz milyonlarca dolarlık servetle Amerika dışına kaçan Martin C. Frankel FBI tarafından yakalandı

Sigorta şirketlerini yüz milyonlarca dolar dolandırarak kayıplara karışan Connecticut'lu "yalancı borsacı" Martin C. Frankel, sonunda yakayı ele verdi. Dün ABD Federal Hebaralma Bürosu (FBI) tarafından yapılan açıklamada Frankel'in yakalandığı ve gözaltında tutulduğu belirtildi. FBI yetkilileri Frankel'in yakalanması hakkında bilgi vermezken, bazı çevreler Cumartesi ele geçirildiği belirtilen Frankel'in FBI ile yaptığı bir anlaşma çerçevesinde kendisinin teslim olduğunu öne sürüyor. Yüzmilyonlarca dolarlık servetle yurtdışına kaçan Frankel'in bir dönem de Türkiye'de bulunduğu ve burada tatil yaptığı öne sürülmüştü.

Ne yapıyor?
44 yaşındaki Frankel yaklaşık 4 ay önce ortadan kaybolana kadar ABD'nin en başarılı orta ölçekli yatırımcılarından biri olarak tanınıyordu. Gerçekten de çok başarılı olan Frankel, üstün ikna kabiliyeti sayesinde üst düzey bürokrat ve yöneticiler, sigorta şirketi patronları, Vatikan ile ilişkisi olan rahipler, avukatlar ve özel dedektifler i de farkettirmeden planına dahil etti.

Resmi raporlara göre Frankel aynı zamada zor durumda olan sigorta şirketlerini satın alıp onları kurtarma konusunda da oldukça başarılı. Müşterilerine sürekli piyasanın çok üstünde bir getiri vaad eden Frankel bir süre bunu sağlamayı da başarıyor. Daha çok getiri için daha çok para yatıran yatırımcılar ise Frankel'in kayıplara karışmasıyla dolandırıldıklarını anlıyor.

Bir sıçrarsın çekirge...
Frankel dolandırıcılık işine neredeyse alışmış durumda. Hatta bu işin profesyoneli. İlk kez sahneye 1990 yılında Ohio'da kurduğu bir fon ile çıkan Frankel, önce emeklilere dadandı. Frankel'in işlemlerinin manipülasyona dayandığını farkeden ABD Sermaye Piyasası Kurulu Frankel hakkında soruşturma açtı ama Frankel mehkemede anlaşma yoluna giderek ömürboyu sermaye piyasasında uzak kalma cezasıyla yakayı kurtardı.

Ama Frankel yılmadı ve bu kez Tennessee'de arkadaşları ve akrabalarının adını kullanarak bir yatırım şirketi kurdu. Bu arada serveti de artmaya başlayan Frankel operasyonlarını Greenwich'e taşıyıp Tennessee, Mississippi, Missouri ve Oklohama'da sigorta şirketleri almaya başladı. 1998 yılında bu işin artık sürmeyeceğini farkeden Frankel kaçma hazırlıklarına başladı.

SABAH EKONOMİ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır