kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
IMF'ye karşı bu kez elimiz güçlü
Ekonomi bürokrasisi, IMF'nin Ankara ziyareti öncesinde, 'elimizin güçlü olduğunu' düşünüyor. Bürokratlara göre ödevimizi iyi yaptık ve artılarımız eksilerimizden oldukça fazla

IMF Türkiye Masası'nın yarın başlayacak Ankara ziyareti öncesi ekonomi yönetimi, bir durum değerlendirmesi yaptı. "IMF'nin bıraktığı ev ödevini tamamladık, özellikle yapısal reformlar konusunda elimiz bu kez güçlü" diyen bürokratlar, olumlu gelişmelerin, eksik kalan işlere göre daha fazla olduğunu söylediler.

Bankalar Yasası, Sosyal Güvenlik Reformu gibi iki önemli düzenlemenin tamamlandığını, IMF'ye verilen faizler çerçevesinde ek gelir arayışı başlatıldığını vurgulayan kurmaylar, "Enflasyonu düşürmeye dönük program ile deprem zararlarının karşılanmasına dönük yardımları birbirinden ayrı tutuyoruz. IMF de bu yaklaşımımıza sıcak bakıyor. Hedef, en az 10 milyar dolarlık kaynağı ülkeye çekebilmek" dediler.

Nerede kalmıştık?
IMF ile Temmuz ayında yapılan son görüşmede 2000-2001 yıllarını kapsayan bir stand-by anlaşması çerçevesinde enflasyonun ilk yıl yüzde 25'e, ikinci yıl yüzde 10'a indirilmesi öngörülmüştü.

IMF, eski yaklaşımlarından farklı olarak sadece bütçe açığıyla ilgilenmediğini belirtmiş ve piyasalarda dalgalanmaya yol açan "mali konsolidasyon (fiscal consolidation)" tezini ortaya atmıştı. Buna göre bütçe açıklarının daraltılmasının yanısıra KİT'lere, mahalli idarelere, kamu bankalarına ve bütçe dışı fonlara da disiplin getirilmesi esas olacak. Toplam kamu açığının azaltılması, yeni kemer sıkma döneminin temel ilkesini oluşturacak.

OLUMLU GELİŞMELER:
Bankalar Yasası yürürlüğe girdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, 23 Eylül'e kadar oluşturulacak

Uluslararası Tahkim'e olanak veren Anayasa değişikliği yapıldı

Sosyal Güvenlik Meclis'ten çıktı

Bedelli askerlik yöntemiyle ek gelir yaratılması kesinleşti

Depreme rağmen enflasyon kontrol altında tutuldu

Zamlar ertelenmedi

Meclis preformansıyla reformlarda kararlı olduğunu gösterdi

BUNLAR DERT DEĞİL
Özelleştirme , bu yılın son çeyreğinden itibaren hız kazanacak. POAŞ, Asil Çelik, Turban, Ataköy Turizm, SEKA, İsdemir 2000 yılının ilk yarısına kadar özelleştirilecek.

Tarım reformunda yasa tasarısı taslağı hazırlandı. 2001 yılına kadar dünya fiyatlarını esas alan yeni modele geçilecek.

Vergi reformunda değişiklik yapılarak ekonomideki durgunluğun aşılması hedeflendi. Bu nedenle ortaya çıkan gelir azalması, petrol ürünlerine yapılan zamlarla karşılandı.

Telekomünikasyon ve enerji sektöründe düzenleyici kurullar oluşturulamadı. Her iki sektörde tahkime paralel olarak 2000 yılı içinde yasal altyapı kurulması, benimsendi.

Mali sektörde yeniden yapılanma programı, ancak Bankacılık Üst Kurulu'nun oluşturulmasına paralel gündeme gelebilecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır