kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uydu telefonunda rekabet sertleşti
Depremin ardından ön plana çıkan uydu telefon sistemleri Iridium ve Globalstar Türk pazarında yoğun rekabete girdi

Dünyanın en kısa zamanda gelişen Türk telekomünikasyon pazarı, firmaları zorlu bir rekabete zorluyor. GSM'de yaşanılan Turkcell ile Telsim arasındaki yoğun çekişme, uydu telefonu konusunda da hızlanıyor. İki uydu telefonu sistemi kurucusu İridium ve Globalstar, Türk pazarı için birbirleriyle kıyasıya mücadele veriyorlar.

Iridium'un uzun zaman sonra Ulaştırma Bakanlığı'ndan aldığı izinden sonra, Globalstar da, Türkiye, Ortadoğu ve Akdeniz ülkelerini kapsayan, 3 bin km çapındaki yer istasyonunun inşatını Ankara'da başlattı. Uydu telefon için şimdiye kadar 28 uydusunu uzaya gönderen Globalstar, yıl sonuna kadar 48 uydu ile pazardaki yerini alcak.

Globalstar yöneticileri, yer istasyonunun inşaat çalışmalarının başladığını belirterek "Böylece Mısır'dan Kafkaslar'a kadar kontrolü Türkiye yapacak ve bütün bu görüşmelerden para kazanacak" dediler.

Ulaştırma Bakanlığı, Türk Telekom'un hazırladığı, abonelere uydu üzerinden ucuz görüşme imkanı sağlayan Irıidium tarifesini onayladıktan sonra, Iridium aboneliği için tesis ücreti ve aylık sabit ücret 60'ar dolar olarak belirlendi. Deprem bölgelerinde GSM'li hatların devre dışı kalmasıyla ön plana çıkan Iridium'un, Türkiye'deki abonelik, faturalama, tahsilat ve müşteri hizmeti işlemlerini Telekom yürütecek.

Iridium aboneleri, Türk Telekom'a, uydu üzerinden yapacakları 1 dakikalık milletlerarası görüşme için 4.05 dolar, Türkiye içerisinde yapacakları 1 dakikalık görüşme için de 3.7 dolar ödeyecekler. Başka bir Iridium abonesini arayan bir abone ise 1 dakikalık görüşme için 1.95 dolar ödeyecek.

Özgür AKBAŞ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır