kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vahabiler'in dönüşü
Rusya, Kafkasya'da zafer ilan edildiği görüşündeydi. Ancak, 2 bin Vahabi militan Dağıstan'a geri dönüp savaşa başladı. Bir subay lojmanı havaya uçuruldu; en az 20 ölü var

Kafkasya'da şeriat devleti kurmak isteyen radikal islamcı Vahabi güçler, dün Çeçenistan topraklarından bir kez daha Dağıstan'a girerek Rusya'ya meydan okudu. Çatışma bölgesine yakın Buryaksk şehrinde bir subay lojmanı bombalı saldırıyla havaya uçuruldu, en az 20 kişi öldü.

Rusya'nın Vahabilere karşı zafer ilan ettiği bir sırada, İslamcı güçler yeniden gövde gösterisinde bulundu. Dün sabaha karşı Novolaks bölgesinden Çeçen-Dağıstan sınırını geçen, çoğunluğunu Çeçenlerin oluşturduğu 2 bin kadar militan, bölgedeki bazı köyleri ele geçirdi. Rus birlikleri bu sırada, Dağıstan'ın bir Buynaksk bölgesinde iki köyü ele geçirmek için savaştığından, Vahabilerin yeni saldırısı karşısında gafil avlandı. Rus ajansları, militanların başında yine ünlü Çeçen komutan Şamil Basayev'in bulunduğunu bildirdi.

Tehditler boş değil
İslamcı güçlerin yeni saldırısı Rusya'yı zor durumda bıraktı. Aynı anda birkaç cephede Vahabiler ile çatışmak zorunda kalan Rusya'nın İçişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Koleksinov, bölge halkını silahlanarak askerlerin yanında savaşmaya çağırdı. Dünkü saldırı, Rus birlikleriyle 3 hafta yoğun çatışmalara girdikten sonra geri çekilen Basayev'in, "Yakında geri geleceğiz" tehdidinin boş olmadığını gösterdi. Rusya, can kaybı vermekten korktuğu için, militanların mevzilerini şimdilik savaş uçakları ve helikopterlerle bombalıyor.

Ruslar'la İslamcıların çatıştıkları bölgenin 30 kilometre yakınındaki Buynaksk şehrinde, dün bir subay lojmanı önüne park eden araçta bulunan 100 kilogram patlayıcının, uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu, 5 katlı bina yerlebir oldu. İlk aşamada, enkaz altında 20 kişinin cesedi çıkarıldı, 90'dan fazla yaralı olduğu bildirildi. Patlamının meydana geldiği yerde 3 metre derinliğinde, 12 metre genişliğinde bir krater meydana geldi.

Şehrin bir başka noktasında, yine askeri tesislerin önünde patlamaya hazır bir başka bombalı araca zamanında müdahale edildi ve patlama önlendi. Rus yetkililer, patlamanın radikal islamcılar tarafından gerçekleştirildiği ihtimaline ağırlık veriyor.

Tansiyonun yeniden yükselmesinden sonra, Rusya'nın bölgeye daha fazla esker sevk etmesi bekleniyor. Ancak kara savaşına girişmeyi göze alamayan Rus birliklerinin işi zor.

Suat TAŞPINAR/MOSKOVA


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır