kapat

06.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Birkaç gramlık ansiklopediler!
Ülkemizin ilk sanal ansiklopedisi piyasaya çıkmak üzere. Türkçe elektronik ansiklopedinin her bir cildi, bir CD-ROM'a sığacak

Muammer Özdemir

mozdemir@sabah.com.tr

CD-ROM'lar epey bir zamandan beri bazı kitaplarla birlikte destekleyici kaynak olarak veriliyor. Tek başına CD-ROM'un bir yayın olarak algılanması ve satın alınıp kullanılması dünyanın en gelişkin ülkelerinde bile çok yeni sayılabilecek bir hadise. Ama hızla benimseniyor ve yaygınlaşıyor. Özellikle CD ortamında yayınlanan ansiklopediler, bilgisayar kullanıcıları tarafından bir başvuru kaynağı olarak ve orta öğrenim öğrencileri tarafından da bir öğrenme kaynağı olarak çok tutuluyor. Ülkemizde yazılım telif hakları ne yazık ki çok az denetlenebildiği için korsan CD-ROM satan dükkanlarda oyunlar ve erotik filmlerle birlikte en çok satanlar arasında multimedya ansiklopedileri yer alıyor. Comptoms, Grolier gibi uluslar arası üne sahip bu ansiklopediler, kullanışlı ekran arayüzleriyle insanın iştahını kabartıyor ama kopyasını alsanız suç işlemiş olacaksınız, orijinali ise oldukça pahalı. Üstelik İngilizce hazırlanmış oldukları için, İngilizceniz iyi değilse anlamakta güçlük çekeceksiniz.

Hem korsanlarla fiyat konusunda yarışacak hem de büyük multimedya ansiklopedileriyle içerik konusunda yarışacak, üstelik Türkçe olacak bir multimedya kaynağı, uzun zamandır gerekiyordu. Şu ana kadar çok sayıda bilgisayar kitapları, bilgisayar dergileri ve ansiklopedileri yayınlayan Pusula Yayıncılık, Bilgi Çağı Ansiklopedisi adını verdiği bu projeyi gerçekleştirerek bu ulunda önemli bir boşluğu dolduruyor. Tamamen multimedya CD-ROM'lardan oluşan dev bir ansiklopediyi piyasada satılan ortalama yabancı multimedya ürünlerinin onda biri fiyatına satmayı hedefliyor.

Gazete bayilerinde Eylül ayından itibaren satışa sunulacak olan ansiklopedinin ilk cildinin konusu Uzay. Dünya ülkelerinden Anadolu Uygarlıklarına, sanattan tarihe, bilim-teknolojiden bilgisayarlara, Osmanlı Tarihinden günümüz Türkiye'sine kadar, sırasıyla her CD-ROM cildi, artık her ay gazete bayilerinde okuru bekliyor olacak. Turkoman Multimedia ve Pusula Yayıncılığın işbirliği ile hazırlanan ve tamamlandığında dev bir multimedya ansiklopedi oluşturacak olan ürün, ilk ve orta öğrenim çağından yetişkinlere uzanan geniş bir kitleyi hedef alıyor.

Sanayi çağı - bilgi çağı
Bilgi Çağı Ansiklopedisi, tamamı elektronik ortamda yayınlanan Türkçedeki ilk ansiklopedi niteliğini taşıyor. İnternetin, bilgisayar uygulamalarının hızla yayıldığı günümüzde, ansiklopediler de artık değişime ayak uydurmak zorunda. Sanayi çağının ansiklopedisi, dev ciltlerden, yüzlerce sayfadan oluşuyordu. Bilgi çağında onların yerini CD-ROM'lar alıyor. Üstelik, metni, resimleri, animasyonları, filmleri ve müziği bireştirebilen etkileşimli bir ortamda.

Bilgi Çağı Ansiklopedisi, tamamen Türkiye'de hazırlanan bir eser. Türkiye'deki eğitim konuları göz önüne alınarak tasarlanmış. Osmanlı Tarihi, Anadolu Uygarlıkları, Adım Adım Türkiye gibi çeviri hiçbir ansiklopedide bulunamayacak konular ayrıntılarıyla işlenmiş.

Korsanlara Darbe
Bugün Türkiye'de multimedya sektörünün gelişememe sebeplerinin en önemlilerinden biri, yazılım korsanlığı. 2.5-3 milyona kopyalanan CD-ROM'lar, orijinal ürünlerden fazla satılıyor. Orijinal multimedya ürünleri ortalama 30 - 60 dolar arasında değişiyor. Bilgi Çağı Ansiklopedisi ise 3 milyon liraya satılacak. Belki de kopya fiyatına orijinal ürün sunduğu için herkesi orijinal ürün satın almaya teşvik edecek ve kopya kullanımını ekonomik bahanelerinden de kurtaracak.

Bilgisayar destekli eğitim
Bilgi Çağı Ansiklopedisi, uygulaması yeni başlayacak olan Bilgisayar Destekli Eğitim için öğrencilerimize, velilere ve eğitmenlere büyük bir imkan sağlıyor. Henüz yeterince uygulama tabanı olmayan Bilgisayar Destekli Eğitim için, bir multimedya ansiklopedisi en önemli kaynaklardan birini oluşturuyor.

Kapsamlı ve Bütünsel
Aylık olarak yayınlanan Bilgi Çağı Ansiklopedisinin ilk sayısı Uzay ve Güneş Sistemi'ne ayrıldı. Onu Dünya Ülkeleri izleyecek. Daha sonraki sayılarda şu konular yer alıyor: Bilgisayar ve Internet, Bitkiler ve Hayvanlar, 20. Yüzyıl Tarihi, Vücudumuzu Tanıyalım, Yeryüzü, Osmanlı tarihi, Sanat, Spor, Adım Adım Türkiye, Anadolu Uygarlıkları, Bilim ve Teknoloji. Ansiklopedi sona erdiğinde, evinizde bilgi çağına yaraşır bir elektronik eser olacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır