kapat

23.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bakanlık imara el koydu
Deprem bölgesindeki 7 ilde imar planı yapma ve inşaat ruhsatı verme yetkisi 5 ay süreyle belediyelerden alınarak Bayındırlık Bakanlığı denetimine geçiyor

Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, belediyelerin her tür ve ölçekte plan yapma, yaptırma ve onama yetkileri ile inşaat onarım ve tadilata ilişkin ruhsat verme işlemlerinin, ilk etapta 5 ay süre ile Bakanlık kontrolüne alınacağını bildirdi.

Bu sürenin gerekirse uzatılabileceğini de açıklayan koray Aydın, bakanlık yetkisine alınacak ruhsat verme işlemlerinin, deprem bölgesindeki 7 ili kapsayacağını da söyledi.

Bakan Aydın ayrıca Yapı Denetleme Sigortası üzerinde yoğun çalışmalarının bulunduğunu da kaydederek, buna paralel olan 15 maddelik bir taslak çalışmalarının bulunduğunu bildirdi.

Suç duyurusu
Müteahhit kusurları konusunda muhatabın Adalet Bakanlığı'na bağlı hakim ve savcılar olduğunu belirten Koray Aydın şöyle konuştu:

"Vatandaşlar müteyyakkuz olsunlar. Binaları yıkılan vatandaşlarımız özellikle Suç Ceza Hakimliklerine, Asliye Ceza Hakimliklerine, savcılara binanın yıkılmı nedeninin araştırılması için talebte bulunsunlar. Talep doğrultusunda, mahkeminin tayin edeceği 3 kişilik bilir kişi heyeti, binanın yıkım nedenini araştıracak. Neden yıkılmış, müteahhit hatasından mı, yer seçimi hatasından mı? Aslında en büyük hata yer seçiminde. Bataklık arazinin üzerine ev kuruluyor. Ne kadar sağlam yaparsanız yapın bu durumda yıkılır. Zemin etüdü yapılmadan bina yapımını engelleyeci düzenlemeler yapma zorunluluğu var."

Geçici iskan
Koray Aydın, geçici iskan için prefabrik konutlardan oluşan prefabrik kentler oluşturulacağını da kaydederken, açıkta kalan vatandaşların kış aylarını geçirmesinin sağlanacağını söyledi. Aydın, buralarda her türlü alt yapının da İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacağını belirtti. Aydın, evsiz kalan vatandaşların yaşadıkları kentle olan ilişkileri de göz önünde bulundurularak, imkanlar ölçüsünde eski yerleşim yerlerinden kopuk olmayan geçici iskan alanlarının oluşturulacağını söyledi. Bakan, bu çalışma için Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile temasa geçildiğini kaydederek, "Yer seçim çalışmaları acil olarak tamamlanacak" dedi. Aydın, hasar tesbit çalışmalarında depremin nisbeten daha az etkilediği Eskişehir ve Bolu'da başlandığını ifade ederken, İstanbul'daki hasar tesbit çalışmalarına ise hafta başında başlanacağını söyledi.

Bakan Aydın, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın en etkin bölümünde yer alan afet bölgesinde afete duyarlı bir planlama ve uygulama süreci geliştirilerek, detaylı bir "Afet Yönetim Çalışması"nın titizlikle sürdürüleceğini kaydetti.

Aydın, 191 adet iş makinesinin enkaz kaldırma çalışmalarında görevlendirildiğini, 76 uzun şasi treyler ve kamyonun ilgililere tahsis edildiğini, kurtarma çalışmalarına oluşturulan ekiplerle destek verildiğini anlatırken, Anadolu Oto Yolu'nun Akyazı-İzmit Doğu Kavşağı arasındaki kesiminin yeniden yapımı işinin de ihale edildiğini de sözlerine ekledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır