kapat

23.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
4 trilyonluk kelle
Bir İngiliz güvenlik şirketi 1995 yılında Öcalan'ı öldürme karşılığında Türkiye'den 5 milyon 750 bin sterlin istemiş

İngilizlerin, İmralı'da yargılandıktan sonra idama mahkum edilen Abdullah Öcalan'ı öldürmek için 1995 yılında bir suikast planı hazırladıkları ortaya çıktı. Türk yetkililerle işbirliği içinde olan bazı İngiliz güvenlik şirketleri, İngiliz Gizli Servisi ve SAS birliklerinin de destek verdiği bir oparasyonla Apo'yu yok etmek için Türk gizli servisiyle anlaşma masasına oturdular.

Ancak İngiliz Dışişleri ve Scotland Yard yetkilileri böyle bir harekatın gerçekleşmesinin İngiltere'de alacağı tepkileri gözönünde bulundurarak Apo'yu öldürmek yerine yakalanmasına yardım edeceklerini açıkladı.

Kod adı Melody
İngilizlerin Abdullah Öcalan'ı öldürmek için yaptıkları gizli plan son anda önlendi. MİT ile işbirliği içinde olan Aims Ltd. adlı bir İngiliz güvenlik şirketi, "Melody" kod adını verdiği Öcalan'ı öldürmek için 5 Milyon 750 Bin Sterlin (yaklaşık 4 trilyon lira) istedi.

İngiltere'nin en etkin gazetelerinden The Sunday Times'ın gizli belgeleri inceleyerek ortaya çıkardığı manşet haberde, Aims Ltd ve Spire Industries adlı özel güvenlik şirketleri, casus kameralarla Öcalan'ın Suriye'deki her hareketini adım adım izledi. Bu şirketler daha sonra Apo'yu Kenya'da yakalayan Türk timine askeri malzeme ve eğitim konusunda da yardımcı oldular.

Suyu kesin
Suikast planının yapıldığı 1995 yılında, İngiliz şirketi Türkiye'den Apo'yu nasıl etkisiz hale getirebilecekleri konusunda bilgiler aldı. Apo'ya destek veren güney komşularımıza Türkiye'nin su vermemesi konusunda öneri getiren Aims, PKK'ya desteği ile tanınan ülkelerin bu şekilde devre dışı kalacağını belirtti.

Daha sonra Türkiye'den alınan bilgileri değerlendiren Aims şirketi 11 sayfalık suikast planı yaparak Apo'yu ya kaçırmayı ya da görüldüğü anda öldürmeyi planladı. Ancak daha sonra yapılan gizli konuşmalarda "Melody"nin yakalanıp Türkiye'ye getirilmesi konusunda ilk adımlar atıldı. Türkiye'nin dünyadaki prestijini arttırmak için Apo'yu yok etmek yerine yakalayıp yargılamaya karar verildi.

CIA ve MOSSAD'a bilgi
Ardından gelişmeler birbirini izledi. Öcalan'ın Suriye'den kaçış macerasıyla başlayan operasyona destek veren İngiliz güvenlik şirketleri, Amerikan CIA ve İsrail gizli servisi MOSSAD ile birlikte Türk ekiplerinin çalışması sonucu Apo Şubat ayının ortasında Kenya'da yakalandı.

Böylece The Sunday Times, gizli belgeler ışığında Apo'nun yakalanmasında ilk kez İngiliz parmağı olduğunu, İngiliz güvenlik şirketlerinden Aims'in operasyon için yardım ettiği Türkiye'den 123 bin Sterlin, Spire'ın ise 650 Bin sterlin aldığını ortaya çıkardı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır