kapat

23.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Altımız çürüktür'
Önce afet bölgesini gezdi sonra Kandilli'ye geldi. Prof. Işıkara'dan brifing alan Cumhurbaşkanı Demirel, "Bu çürük altın üstünde yaşamaya mecburuz" diye konuştu

Cumhurbaşkanı Demirel dün İstanbul'daydı. Depremden en fazla etkilenen Avcılar'da bir süre enkaz kaldırma çalışmalarını izleyen Demirel daha sonra Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne geçti. Burada depremzedelere 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Demirel, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne geçerek, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara tarafından verilen brifinge katıldı.Türkiye'nin 10 sene içinde 3-4 defa şiddetli depreme maruz kaldığını söyleyen Demirel, son depremin 100 bine yakın binanın yıkılmasına çok büyük sayıda da insan kaybına neden olduğunu ifade etti.

Bundan sonra yapılan binalar için çok daha dikkatli olmaya mecbur olunduğunu vurgulayan Demirel, "Marmara Bölgesi'nin birçok çizgilerden ibaret hatları, erbabı için çok şey ifade eder, ama vatandaş için çok şey ifade etmez. Ben, vatandaşlarıma diyorum ki, altımız çürüktür, ama yine de biz bu altın üstünde yaşamaya mecburuz" diye konuştu.

"Dikkatli olacağız"
Türk milletinin bu topraklar üzerinde 1500 senedir yaşadığını, bu süre içinde 30 defa deprem olduğunu hatırlatan Demirel, bunlardan 10 tanesinin çok büyük olduğunu bugünkü yapıların da ortaya koyduğunu vurguladı. Ayasofya Müzesi'ni örnek veren Demirel, şöyle konuştu: "Gene bu topraklar üzerinde yaşayacağız, ama daha dikkatli olacağız. Altımızdaki yerin hareketlerini bilimsel şekilde takip edeceğiz. Gene binalar, köprüler, barajlar yapmaya devam edeceğiz. Bunları yerin altındaki hareketlerle ahenkleştirerek yapacağız. Ya böyle yapacağız ya da buraları bırakıp gideceğiz. Gideceğimiz çok fazla yer yok. Nereye gitsek altımız o kadar sağlam değil."

"Teşekküre geldim"
Rasathane'ye, bilimadamlarına teşekkür etmeye geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bundan sonra devletin mühendislik yapıları yaptıran bütün üniteleriyle, üniversitelerin ve Boğaziçi Üniversitesi Rasathanesi'nin çok daha iyi işbirliği içinde olması, şartnamelerin ve inşaat temellerinin yeniden gözden geçirilmesi ve depreme karşı dayanıklı yapılar meydana getirmek gerektiğini anlattı.

"Bu abdestle çok namaz kılarız"
"Türkiye bu şokun altında kalamaz. Çok önemli bir şoktur ama ülkemiz şoku aşacaktır" diyen Cumhurbaşkanı Demirel, daha sonra sismoloji laboratuvarını ziyaret ederek çalışmalar konusunda Prof. Dr. Işıkara'dan bilgi aldı.

Erzincan depreminden sonra rasathaneden bir etüt istediğini ve 1995 yılında bu etüdün devlete verildiğini hatırlatan Demirel, bu etütte, depremi 6 saniye önce haber veren bir uyarı sisteminin adalara kurulmasının istendiğini söyledi. Bu arada Prof. Işıkara çalışmaların verimli olabilmesi için çalışan personel sayısının artırılmasını istedi. Demirel bu isteği kendine has üslubuyla yanıtladı: "Biz bu abdestle çok namaz kılarız, çok şey öğrendik" dedi.

Yusuf DEMİR - Barış MUTLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır