kapat

23.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Japonya'da köpek kulübesi bile depreme dayanıklı"
Jeofizik Profesörü Uğur Kaynak, Japonya'da köpek kulübesi yapımı için bile devletin "Dinamik sismik zemin etüdü" aradığını söyledi

Kocaelİ Üniversitesi Uygulamalı Jeofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Uğur Kaynak, "Bir daha böyle bir acı yaşanmaması için mutlaka depreme dayanıklı inşaata geçilmesi gerekir" dedi.

Prof. Uğur Kaynak, Kaliforniya, Uzakdoğu ve Japonya'da köpek kulübesi yaparken bile devletin "dinamik sismik zemin etüdü" aradığını söyledi. Prof. Kaynak, eski binaların da, Dinamik sismik etüdüyle sağlamlaştırılmasının mümkün olduğunu söyledi. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve Marmara Bölgesi'nin de, birinci derecede deprem bölgesi içinde kaldığını söyleyen Prof. Kaynak, şöyle konuştu:

"Ülkemizde büyük bir aymazlık içinde, "sismik etüd" yaptırmadan trilyonluk gökdelen inşa ettiriliyor. Bu yapılaşma çılgınlığı içinde Belediyeler de, yapı sahiplerinden sismik etüd istememektedir. Sismik etüdün esası, minicik bir yapay deprem zemini oluşturarak, yapıyla zemin ilişkisini kontrol etmektir. Yaklaşık 7 bin dolarlık üstün teknolojik bir cihaz. Bir arabanın bagajına sığar. Çok katlı gökdelenlerin bile bütün parametleri 1-2 günde verebilir."

Prof. Kaynak, deprem mühendislerinin 1975'de kabul edilen ve kerpiç bir yapının bile nasıl inşa edilmesi gerektiğini öngören deprem yönetmeliğini güncelleştirilmesinin büyük hata olduğunu belirtti.

Meltem PUSAT


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır