Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, Türkiye'nin 'beş yıl geriye gittiğine' dair iddialara katılmadığını, ekonomik olarak bir geriye gidişin söz konusu dahi olamayacağını söyledi. Recep Önal, Türkiye ekonomisindeki gelişmenin kaldığı yerden devam edeceği düşüncesi içinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Yaraların sarılması biraz zaman gerektirebilir, ama makro ekonomik dengelerimiz açısından geriye gidiş söz konusu değildir. Kaybedilmiş olan nitelikli insanlarımızdır, onu koymak zaman alır ama biz bunun üstesinden geliriz."
Ekonomik reformlara aynen hedeflenen şekilde devam edeceklerine belirten Bakan Önal, reform çalışmalarıyla ilgili olarak şöyle konuştu: "TBMM salı gününden itibaren çalışmaya devam edecek, Meclisimiz, reform çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. Sosyal Güvenlik Reformu, Özelleştirme ve Tarım Reformu gibi reformları, programlandığı gibi, hiç aksatmadan çıkartacağız."
Oral, deprem sonrası alınması gereken ekonomik önlemler konusunda SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:
Depremin ardından devletin beklenen hızda hareket etmediğini söylendi. Eleştirilere hak veriyor musunuz?
Devletin acz içinde gösterilmesini kabul etmiyorum. Kolay değil. Gerek nüfusun yoğunluğu, gerek sarsıntının şiddeti gerek bölgenin genişliği dikkate alındığında 10 tane Erzincan, 20 tane Dinar depremi ile karşı karşıyayız.
Şu anda gündeminizde hangi konular var?
Birinci ve acil gündem maddemiz deprem ve yaraların sarılması. O bölgede hayat kısmen normale dönünceye kadar gecemizi gündüzümüzü bu işe harcayacağız.
Hasarın mali portesini çıkardınız mı?
Henüz çok erken.
Ekonominin nefesi tıkanmadı mı?
Nefes tıkanıklığı aşılır.
Ekonomik program ve reformlar ne olacak?
Uygulanan ekonomik programı ve reformları sürdürmek zorundayız. Yasama çalışmasına devam edilebilir.
Ek gelir yaratmak için talebiniz olur mu?
Depremin üstesinden gelmek için yeni gelir imkanlarını gözden geçirmemiz gerekebilir ama bu Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi gereken bir konu.
Deprem kamu yatırımlarını nasıl etkilecek?
Yatırımcı kuruluşların, depremden etkilenen illerdeki ödeneklerini arttırmamız gerekecek.
IMF başta olmak üzere uluslararası kuruluşların açıklamalarını nasıl karşıladınız?
Destek vaadleri, hatta IMF ve Dünya Bankası'nın kredi verileceği yönündeki açıklamaları fevkalade olumlu.
Maliye teşkilatı ve vergi gelirleri açısından bilanço nasıl görünüyor?
Bolu, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'nın toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 15. İstanbul'u sınırlı bir bölge dışında bu tablonun dışında değerlendiriyoruz. Bu illerde 110 bin civarında gelir ve kurumlar vergisi mükellefi var. Sakarya ve Körfez Defterdarlıkları çöktü. Yeni bina bulmaya ve kayıtları tazelemeye çalışıyoruz.
Silinecek vergi borcu miktarı belli mi?
İlk aşamada, 4 ildeki mükelleflerin vergi borçlarını erteledik. Vergi borcunun silinmesi hasar tesbit çalışmalarından sonra gündeme gelebilir. Kanunun gereği yapılır. Mükellefin, varlığının en az üçte birini kaybetmesi şartı dikkate alınır.
Tüpraş'ın vergi gelirleri içindeki payı oldukça büyük. Endişeleniyor musunuz?
Tüpraş, ayın 20'sinde 171 trilyon lirlık vergi taksidini ödedi. Kaldı ki Tüpraş bir tek İzmit'ten de ibaret değil.
* Yeni kurulacak yerleşim birimlerine Hazine arazisi tahsisleri planlanıyor mu?
Tabii ki. Milli Emlak, gerek geçici gerekse kat'i iskanlar için uygun arazileri bulup, belediyelerle ortak çalışma yapacaktır.
Okan MÜDERRİSOĞLU