kapat

23.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bravo komşu
Yunanlı işadamları, "Zarar gören fabrikaların mallarını biz Türk etiketiyle aynen üretiriz" teklifi yaptı.

Deprem faciasının boyutları kadar Yunanistan'dan gelen yardımlar da o denli görkemli ve şaşırtıcı boyutlar kazandı. Yunan kamuoyunun içten, hükümetinin hızlı yardımının ardından Yunanlı işadamları da beklenmedik bir jestle yardım teklifinde bulundu. Yunan sanayicileri, deprem bölgelerinde zarar gören fabrikaların ürünlerini Yunan fabrikalarında üretmeyi ve üzerlerine Türk etiketleri koymayı önerdi. Öneriyi Yunanlı İşadamlari Derneği Başkanı Pavlos Kutsikos yaptı.

Öneriyi Rahmi Koç ve Şarık Tara gibi Türkiye'nin önde gelen işadamlarına sunan Kutsikos, "Önemli olan bizim Yunanlı işadamları olarak zarar gören Türk meslektaşlarımıza para yardımı göndermek değil, fabrikalarının zarar görmesinden sonra üretimin zorunlu olarak durması üzerine, müşteri kaybına uğramasını önlemektir. Bir fabrikanın hayat kaynağı müşterisidir. Yoksa para yardımı ne olursa olsun fabrikalar tekrar kurulana ve üretime başlayana kadar kaybedecekleri müşterilerin yerini kimse dolduramaz, yeni fabrikalar da haybeye gider.

Zarar listesini gönderin
Biz bu gerçeği göz önünde bulunduruyoruz ve Türk fabrikalarının kendi müşterilerini kaybetmemeleri amacıyla zarar gören Türk fabrikalarındaki üretimi Türk şirketleri hesabına Yunan tesislerinde üretmeyi ve üzerlerine Türk firmalarının etiketlerini koymayı öneriyoruz. İlk aşamada bunu ücretsiz olarak yapmayı planlıyoruz'' diyerek şimdi Türk meslektaşlarından bir "zarar listesi'' beklediklerini söyledi.

Kutsikos, deprem öncesi dönemlerde de Türk-Yunan ilişkilerinin düzelmesinden yana açıklama ve önerileriyle dikkati çekmis, Türk-Yunan dostluğunun sözlerle değil özlü adımlarla gösterilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

24 saatte 66 milyar lira
Bu arada sade Yunan vatandaşları Yunan bankalarında depremzedeler için açılan özel hesaplara para yardımında bulunuyor. 24 saat içinde yaklaşık 42 milyon drahmi (66 milyar lira) para toplanırken, para yardımı kampanyaları gün geçtikçe artıyor.

Bu çerçevede dün kiliselerdeki Pazar ayinlerinden sonra, din adamlarının vaazları üzerine ''tepsi dolaştırıldı'' ve Türk halkı için para toplandı.

Belediye başkanı geliyor
Ayrıca kendi cebinden 100 bin dolar para yardımında bulunan Vardis Vardinogiannis gibi kişilerin arasında, keza 100 bin dolarlık bir çeki Türk Büyükelçisi Ali Tuygan'a veren Atina Belediye Başkanlıkları Derneği, Yunan Kadınlar derneğinin depremzede kadın ve çocukları için, gereksinim taleplerine göre başlattıkları bağış kampanyaları da eklendi. Yaklaşık 15 Yunanlı hemşire gönüllü olarak deprem bölgelerine giderken, en büyük yardım kampanyasını gerçekleştiren Atina Belediye Baskanı Dimitris Avramopulos da, hem maddi hem de manevi destek icin Çarsamba günü İstanbul'a gelecek.

Şahin de yumuşadı
Anlaşılan bu deprem faciası ve insanlık trajedisi siyasetçilerin de ruhunu etkiledi. Yunan politikasının şahin isimlerinden biri olarak tanınan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos dün Türk meslektaşını aradı ve Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin depremzedelere fiili yardımını önerdi. Çohacopulos, bu amaçla Türkiye'ye askeri çadır, konteyner, konserve, battaniye ve daha ne gerekiyorsa hepsinin temin edileceğini belirtti.

Açıklamada bugüne kadar Türkiye'nin AB yolunu tıkamakla suçlanan Atina, AB'nin Türkiye'ye daha fazla yardım ve özel bir para fonu açmasına öncülük etmeye başladı. Dünkü Pazar gazetelerinin yorumlarında ise Atina'nın Türkiye karşısındaki AB siyasetini değistirmesi ve Aralık ayında Helsinki'de yapılacak AB doruk toplantısında Türkiye'ye karşı koyduğu çekinceleri kaldırması gerektiği yolunda uyarılarda bulunuldu.

Vetoyu kaldır çağrısı
Kathimerini, To Vima ve Exusia gibi gazeteler, Atina'nın, 4. Mali Protokol gibi 1985'ten bu yana koyduğu bu çekinceleri kaldırması için çağrıda bulunurlarken, Atina hükümetinin bunu yapması karşısında muhalefetin 'sesini çıkartmaya cesaret edemeyeceğine' dikkati çektiler.

Öte yandan deprem günlerinden az önce ve sonrasında Türk ve Yunan temsilcilerinin, hükümetlerinden aldıkları talimatlar üzerine Brüksel'de biraraya geldikleri açıklandı.

To Vima gazetesinin manşet haberine göre Türk ve Yunan büyükelçileri, Türkiye'nin AB ilişkileri ve Ege sorunları konusunda mutabakata varılabileceği konusunda görüş birliği sağladıkları ancak Kıbrıs konusunda Türk tarafının henüz esnek olmaya hazır olmadığının anlaşıldığı öne sürüldü.

Stelyo BERBERAKİS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır