kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SERPİL YILMAZ(syilmaz@sabah.com.tr )

Yeğin, Ordu'ya mal satamıyor

Airbus'ların iç izalasyonunu yapan, Alman ve Fransız askerini giydiren Yegin Group'un Başkanı Şenol Yeğin, ihale mağduru olarak hukuk savaşı veriyor

Almanya ve Fransa ordusuna yılda 55 milyon mark civarında satış yapan Yegin Group, son iki yıldır Türk ordusuna mal satamıyor. Satıyorsa da ihalesi iptal ediliyor. Bunların sonucunda ihlaye katılma cezaları alan Yegin Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Yeğin de, mahkeme kapılarına dayanıyor. Yeğin'in açtığı iki davaya baktım.

Birincisi sahibi olduğu Polar Soğuk İklim Giysileri San. ve Ticaret şirketi tarafından, T.C Jandarma Genel Komutanlığı, Jandarma Lojistik Komutanlığı Jandarma İkmal Merkezi Komutanlığı Soğanlık-Kartal adresine.

İkincisi ise yine Polar şirketi tarafından Milli Savunla Bakanlığı'na izafen İstanbul Muhakemet Müdürlüğü, Cağaloğlu'na...

İki davanın konusu da aynı pürüz noktasını işaret ediyor: İhale şartnamesi üretim olanağı olmayan özellikleri talep ediyor ve bu nedenle ürünler geri çevriliyor. Firma da ordunun istediği bu şartların teknik olarak yerine getirilmesi mümkün olmadığını, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi gibi eğitim kurumlarının yanında Belçika, Almanya ve Tayvan'daki kumaş firmalarından aldığı belgelerle ispatlama yoluna gidiyor.

1998 yılının 10'uncu ve 11'inci aylarında açılan bu iki dava sürüyor. Tüm bu gelişmeler 2886 sayılı ihale yasasına bağlanabilir. 30 Haziran günü de zaten kumaş ihalesiyle ilgili şartname Milli Savunma Bakanlığı tarafından değiştiriliyor. Bir yap-boz'un sürdüğü, ne anlama geldiği çözülmekte güçlük çekilen şartnamelerin ve uygulamaların varlığı da ortada...

İşte örnekler...
Askeriye mühimmat yeleği alacak. Bu yelek yüksek teknoloji gereketiren bir üretim istemiyor. Şartnamede AQAP ve ISO belgelerinin tümü isteniyor. Öte yandan kızıl ötesi ışınları geçirmeyen tank kamuflaş ağı ihalesi açılıyor. Teknoloji gerektiren bu ürün için, AQAP ve ISO belgelerinin zorunlu olmadığı, 'tercih' nedeni olduğu belirtiliyor.

Geçelim bir ikinci örneğe, her zaman 20 bin adet olarak açılan askeri panço ihalesi, 250 bin adet olarak ilan ediliyor. 1 milyon metre kumaşın 40 günde üretilmesi isteniyor ki, böyle bir kapasite tek firmada yok. İhale komisyonu toplanıyor, taraflarla görüşmenin yapıldığı salona ihaleyi alma olasılığı yüksek firmanın ortağından, ortaklıklarını bitirdiğine dair bir faks çekiliyor.

Avrupa'da kazandığı sicil
İhalelerle ilgili dosyaları elime geçince, davacı şirket Yegin Group'a bakmak ihtiyacı duydum. Orduya mal satan bazı firmalar kamu ihlaye yasağına uğradığında, isimlerinin yanına 2-3 gibi rakamlar koyarak kurdukları yeni firmalarla açılan yeni ihalelere giriyorlar. Yegin böyle bir şirket değildi...

Yegin, doğu blokunun paraşüt ve askeri giysi üreten Spekon firmasını Almanlar'dan 1994 yılında almış ve o tarihten beri de bu ülkenin ordusuna mal satmaya devam etmiş. Öyle ki, Spekon satın alındığı tarihte 3 milyon mark civarında ciro gerçekleştirebilirken, bugün cirosu 40 milyon markı aşmış. TSE'nin yanında AQAP gibi Milli Savunma Bakanlığı ve Alman Savunma Bakanlığı Kalite Belgelerini, uluslararası ISO-9001 ve 9002 belgelerini almış. Türk medyasının da "Almanya'daki başarılı Türk" ünvanı verdiği bir işadamı olan Şenol Yeğin'in firması. Yeğin Almanya'dan sonra, Fransız ordusunu giydiren Tunus'daki Syphax Special Confection fabrikasını da 1996 yılında grubuna katarak, askeri konfeksiyon alanında emin adımlarla yürümüş.

Yılda yaptığı 130 milyon mark cironun yalnızca yüzde 20'sini iç piyasa satışlardan sağlayan Yeğin, İstanbul Kaynarca'da yeni bir fabrikanın açılışına da hazırlanıyor.

Yeğin'in Spekon'daki başarılarından belki de en önemlisi; Daimler-Chrysler- Aerospace ve Airbus'la (DASA) yaptığı anlaşma çerçevesinde Airbus uçaklarının, tüm dış etkenlere karşı kesinkoruma sağlayan izolasyon malzemelerini üretmesi ve Hamburg DASA üssünde montajı gerçekleştirmesi.

Yeğin bu anlaşmayla Avrupa savunma sanayinin onayladığı şirketler portföyüne giriyor. Bundan iki yıl öncesine kadar Türk ordusuna da Sümer Holding'le birlikte girdiği ihalelerde mal satan Yeğin'e, son iki yıldır yasak üstüne yasak
geliyor.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır