kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Faizi kamu azdırıyor
Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emidağ devletin ihale sisteminde ne olursa olsun yüksek faiz vermek zorunda kaldığını belirtti

Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emirdağ, faizlerin yüksekliğinin, kamu sektörünün borçlanma gereksiniminden kaynaklandığını bildirdi. Emirdağ, kamu sektörünün borçlanmadaki ihtiyacının yüksekliğinin, devletin ihale sisteminde ne olursa olsun, yüksek faizleri vermesini gerektirdiğini söyledi.

Kamunun direkt olarak hazine bonosu ve devlet tahvilleri ile borçlanmadığını, kamu bankaları fonundan da kamu bankalarının fon toplama yöntemiyle kendine fonlama sağladığını belirten Emirdağ, "Kamu bankaları özellikle Türk Lirası mevduata piyasanın en yüksek faizini veriyor" dedi. Emirdağ, Türkiye'de faizlerin düşmesi için en önemli aşamanın kamu borçlanmasının azalması ile sağlanabileceğini kaydederek, "Kamu borçlanma ihtiyacı düştüğünde, özellikle Türk Lirası'na uygulanan faizlerin de düşeceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

Döviz faizi
Özellikle geçen yıldan bu yana döviz faizlerinde de artış olduğunu vurgulayan Emirdağ, şöyle devam etti:

"Döviz faizinin artması, Türkiye'nin döviz olarak dışarıdan borçlanma imkanlarında önceki kadar rahat olmamasından kaynaklanıyor. Bankacılık kesimi dışında, Türkiye döviz olarak borçlanmada rahat değil. Böyle olunca da Türkiye'deki mevduata, Türk bankaları döviz tevdiatına eskisinden daha yüksek faiz veriyorlar. Bence, ihracatın başarısı için döviz faizlerinin düşmesi gerekir. Bunun çözüm yolu, Türkiye'de dış borçlanmanın önünün açılmasıdır. Bunun için de IMF ile anlaşma önemli bir faktör. Ancak, Türk bankaları geçen yıla göre yavaş yavaş biraz daha borçlanır hale geliyorlar.''

Kanun tereddütü kaldırdı
PAMUKBANK Genel Müdürü Orhan Emirdağ, bankacılık sektöründe aslında bir boşluk olmadığını, ancak bu konuda bir yasal boşluk olduğu tereddütünün doğduğunu bildirdi. Tereddütün ortadan kalkması açısından Bankalar Kanunu'nun çıkmasının iyi olduğunu ifade eden Emirdağ, şöyle devam etti:"Türkiye, bir Bankalar Kanunu'na kavuştu. Kanunun bence en önemli maddesi, bağımsız kurul oluşturulmasına yönelik olanıdır. Bağımsız kurulun başarı şansı, daha önce çeşitli şekillerde eleştirildi. Ama, artık bence bu eleştirilerin zamanı değil. En önemli konu, o kurula, gerçekten o görevi başarı ile yürütecek kişileri getirmek, seçimi doğru yapmaktır."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır