kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Para yoksa, satış var
IMF'den madde yardım sözü alamayan borsa 4.960'a indi, faiz yüzde 104'e çıktı

IMF'ye yönelik beklentilerle son iki gün coşan piyasalarda, dün kâr realizasyonu ile karışık hayal kırıklığı yaşandı. Borsa günü yüzde 5.8 oranında düşüşle yine 5.000 puanın altında 4.960'tan kapattı. Bono faizleri de 2 puanlık artışla yüzde 104'e çıktı. IMF'nin Türkiye Masası Şefi Cottarelli ve ekonomi kurmaylarının katıldığı basın toplatısının birinci dakikasından sonra piyasadaki hava terse döndü.

Önce borsada ve bonoda kısa süren alım furyası geldi. Endeks yüzde 1'lik artışla tırmandı. Bono faizleri yüzde 100'ün altına indi. Ama satışlar çabuk geldi. Maddi yardım içermeyen, "İyi yoldasınız, anlaşma yapacağız" şekindeki açıklamayı pek beğenmeyen piyasalar panik satışlara sahne oldu.

Borsa endeksi ikinci seansta yüzde 8'e kadar ulaşan düşüşle 4.743 puana indi. Kapanışta panik satışlar, alımlarla biraz dengelendi.

Bono piyasasında ise açıklamaların ilk dakikalarında yüzde 101'den yüzde 99.9 seviyesine gerileyen piyasanın tek yoğun işlem gören kağıdı 23 Ağustos 2000'lerin faizi kapanışta yüzde 104'e çıktı. Kısa dönemde yurtdışından para gelmeyeceği endişesi, para piyasasındaki satışların ana nedenini oluşturdu.

Turizm 'göçtü'
Bu arada Turizm Sektör Endeksi dün yüzde 9.57 oranında düştü ve 947 puana indi. Bu, sektör endeksinin TL bazında da kuruluş seviyesi olan 1.046'nın altına indiğini gösteriyor. Dolar bazında ise kuruluşta 96 cent olan endeks 22 cent dolayında duruyor.

Fransa'da dev evlilik telaşı
Fransa'nın en büyük bankası BNP, Societe General ve Paribas hisselerini alabilmek için yoğun çaba sarfediyor. BNP Başkanı Michel Pebereau, iki bankanın yöneticileri ile yaptığı görüşme sonucunda, yeni cazip öneriler sundu ve iki bankayı satın almak için önerilen rakamı 2 milyar euro arttırarak, 38 milyar euroya çıkarttı. Societe General ve Paribas bankaları hissedarlarının yapacakları toplantılardan sonra, Fransa'daki bankacılık sektöründeki dev birleşmenin temellerinin atılması bekleniyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır