kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Acentelere SPK kilidi
Sermaye Piyasası Kurulu'nun yeni tebliği uyarınca aracı kurumlar acentelerini kapatmak zorunda kalacak. Banka kökenlilerse sadece kendi şubelerini acente olarak kullanabilecek

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) acentelerin kapısına kilit vuruyor. Dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren SPK tebliğine göre bütün aracı kurumlar acentelerini bir yıl içinde kapatacak. Aynı tebliğe göre banka kökenli aracı kurumlar da acentelerinin kapısına kilit vuracak, fakat bağlı bulundukları bankaların şubelerini acente olarak kullanmaya devam edebilecek.

Aracı kurumlar tebliğin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç bir yıl içinde feshedilen acentaların bulundukları yerde şube ve irtibat bürosu açmak üzere SPK'ya başvurabilecekler. SPK'nın tebliği acentelerin kapısına kilit vurmanın dışında yeni uygulamalar da start verdi. Bunlardan en önemlisi de aracı kurumların "yapamayacakları işleri düzenleyen" 50. maddeye yapılan ek oldu.

Emirsiz işlem yok
Yeni düzenlemeye göre, aracı kurum yöneticileri ve çalışanları, müşterilerden hisse senedi alım satım emri verme, ordino ve diğer belgeleri imzalama, nakit ve makul kıymet yatırma ve çekme virman işlemi yapma gibi geniş yetkiler içeren vekaletname alarak müşteri adına işlem yapamayacaklar. Bu işlemler sadece müşterinin emri ile gerçekleştirilebilecek. Portföy yöneticiliği faaliyeti ise bu kapsamın dışında olacak.

SPK'nın dün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği mali kurulş tanımını da değiştirdi. Yeni tanıma göre artık, banka, aracı kurum, kıymetli maden aracı kurumu, sigorta şirketi, portföy yönetim ve yatırım danışmanlığı şirketleri, özel finans kurumu, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri ile hisselerinin tamamı nama yazılı olan ve konusu ve faaliyeti başka şirketlere iştirak etmek olan holding şirketleri mali kuruluş kapsamında değerlendirilecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır