kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Krizde reform maliyetli'
Ekonomist Yılmaz Akyüz, Türkiye'nin zor dönemden geçtiğini belirterek, "Kriz anında reformun maliyeti yüksek olabilir" dedi

BirleŞmiŞ Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Makro Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Masası Şefi Dr. Yılmaz Akyüz, Türkiye'nin dış konjonktür açısından 1980 sonrasındaki en kötü dönemini yaşadığını belirterek, "Türkiye'nin işi zora benziyor" dedi.

Aylık ekonomi dergisi Power'ın sorularını yanıtlayan Akyüz, "Ekonomi daralırken, ödemeler dengesi sorunu var iken, tam da kriz anında reform yapmak zor ve bunun maliyeti çok yüksek olabilir" dedi. Akyüz, derginin sorularını şöyle yanıtladı:

Türkiye ve benzer ülkelerde öne çıkacak temel sorunlara dair neler söylenebilir?

En önemli sorun tabii, dış ticaret ve ödemeler dengesi... Türkiye bugüne kadar ödemeler dengesini enflasyona rağmen, kamu açığına rağmen hayli iyi idare etti ve işte bunun nasıl olduğunu da açıkçası çok iyi bilmiyoruz. Ödemeler dengesi içinde ne olduğu açıkça belli olmayan bir sürü kalem var. Bavul ticareti, çantacılar gibi... Ama, ortada bir gerçek var. Türkiye bütün bu makro dengesizliklere rağmen, ödemeler dengesi sorununu idare etti. Şu ana kadar... Büyük ticaret açığını öbür taraflardan kapattı. Türkiye turizmde bu sene politik taraftan yakalandı. Ayrıca Avrupa'da ekonomik yavaşlama var. İkinci olarak Rusya ile ticaret çok önemli. Rus ekonomisinin uzun süre ayağa kalkması mümkün değil.

IMF ile anlaşma için ne düşünüyorsunuz?
Kriz altında reform yapmak çok zor. Birşeyleri değiştirecekseniz, ekonominin nisbeten genişlediği bir dönemde yapmak zorundasınız. Ekonomi daralırken, ödemeler dengesi sorunu var iken, tam da kriz anında reform yapmak zor ve bunun maliyeti çok yüksek olabilir. Bunun faturasını IMF'ye ödetebilir misiniz? IMF'nin iş gücü milletin refahını, rahatını sağlamak değil. Onu biliyoruz. Belki OECD içinden destekler söz konusu olabilir. Yalnız bunun siyasi bir maliyeti var. Bunlar bedavaya gelen destekler değil. Ne olur maliyeti? Belki Kıbrıs'a kadar gider. Şimdiden kestirmek güç.

Bıçak sırtı giden bir ortamda hangi dengeleri öncelikle gözetmek gerekli?

İş bu hale geldikten sonra çok zor. Yalnız sorunları biliyoruz. Neleri kaçırmamak önemli? Kanımca döviz kurunu kaçırmamakta fayda var. Tabii, iki taraflı olarak, ikincisi kamu maliyesinde belli bir rasyonalizasyona gidilebilir. Maalesef ekonomiyi çok dolarize ettik, onun için de faiz ve dövizle istediğimiz gibi oynayamıyoruz.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır