kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Reform tasarısı sil baştan
Sosyal tarafların yoğun baskısı karşısında sosyal güvenlik reformu silbaştan yeniden hazırlanıyor.

Emeklilik yaşı düşürülürken, kademeli geçiş süresi genişletiliyor. Emeklilikte esas alınan prim gün sayısı da aşağıya çekilirken, işsizlik sigortasının tasarıya yeniden eklenmesi gündemde.

İş ve işveren kuruluşlarının engeç Çarşamba gününe kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na alternatiflerini sunacağı, bakanlığın buna göre tasarıyı yeniden şekillendirip Cuma günkü Bakanlar Kurulu gündemine getireceği belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ise değişikliğin çerçevesini SABAH'a anlatırken, "Öze dokunmadan değişiklik yapabiliriz, önerileri bekliyoruz. Tasarıya son şekli Bakanlar Kurulu verecek." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan ve emeklilik yaşının 62'ye yükseltilmesini öngören tasarıya, sosyal tarafların yanısıra Başbakan Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli'nin de karşı çıktığı belirtildi. ANAP Genel Başkanı Yılmaz'ın da bu gelişmeler karşısında, Çalışma Bakanı Okuyan'a emeklilik yaşının düşürülmesi konusunda talimat verdiği ve işsizlik sigortasının tasarıya eklenmesi konusunda nabız yoklamasını istediği öğrenildi.

Hükümette, emeklilik yaşı konusunda üç alternatif oluştuğu öğrenildi. Emeklilik yaşı, birinci alternatifte, kadınlarda 57, erkeklerde 60, ikinci alternatifte, kadınlarda 58, erkeklerde 60, üçüncü alternatifte, hem kadın hem erkekler için 60 olarak öngörülüyor.

Emeklilikte kademeli geçiş süresi de genişletiliyor. Sadece emekliliğine bir yılı kalan çalışanları yeni düzenlemeden muaf tutan tasarıda değişiklik yapılırken, emekliliğine 5 yıl kalmış çalışanların muaf tutulması yönünde görüş oluşmaya başladı. Çalışma Bakanı Okuyan ise "5 yıl"a karşı çıkıyor.

İşçi kuruluşlarının istediği işsizlik sigortasının tasarıya eklenmesi veya ayrı tasarı olarak Meclis gündemine getirilmesi gündeme geldi. Ekonomik ve Sosyal Konsey'de işçi kuruluşlarının önerisine işveren kuruluşları karşı çıkınca, işsizlik sigortasını tasarıya eklemeyi düşünen Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, kararı, işçi ve işveren kuruluşlarına bırakmayı tercih etti.

Okuyan, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Benim hazırlığım tamam. Eğer iş ve işveren kuruluşları arasında uzlaşma olursa mesela yok. Hemen tasarıya eklerim veya ayrı bir tasarı olarak getiririm. Yeterki istesinler, uzlaşmaya varsınlar" dedi.

Uzlaşma sağlanırsa, reform paketinin yasalaşmasıyla birlikte Türkiye ilk kez işsizlik sigortasıyla tanışacak.

Şamil TAYYAR


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır